Son Dakika
Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında, öğle vardiyası sırasında kaza meydana geldi.
Karaman’da bir kömür ocağında madeni su basması sonucu mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Çalışmaları takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, yeni kurulan pompalar sayesinde ocaktaki su seviyesinin düşüşe geçtiğini söyledi.
Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında, öğle vardiyası sırasında kaza meydana geldi.
Maden çıkarma çalışmaları sırasında yeraltı su kaynağı patladı. 375 metrede meydana gelen su baskını sonucu işçilerin bulunduğu bölgenin 50 metresini su doldurdu.
Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar’ın verdiği bilgiye göre; bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki 26 işçiden 8’i tedirgin olarak ocaktan çıktı.
Olayın büyüyeceğini tahmin etmeyen 18 işçi ise çalışmaya devam etti. Sızıntıdan kısa bir süre sonra ise ani bir su baskını oldu ve bu işçiler madende mahsur kaldı.
Maden yetkilisi Uyar’ın verdiği bilgiye göre, yeraltındaki madencilerin maskeleri ve oksijen kaynakları ancak 2 saat yetecek kapasitede. Bu noktada, arada geçen zaman umutların azalmasına neden olurken, yine Uyar’ın verdiği bilgiye göre, kazanın meydana geldiği bölgede tersine bir galeri var ve oraya kaçtılarsa ise 18 işçinin kurtulma şansı bulunuyor.
Olayın ardından bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. AFAD’tan yapılan açıklamada, 353 kişi, 3 helikopter ve 51 araçla çalışmaların sürdüğü belirtildi.
AFAD yetkilileri, suyun tahliyesini sağlayacak 2 büyük motopompun çalıştığını ve motopomplara destek olacak üç pompanın da kurulumuna başlandığını bildirdi. Madenden su boşaltma çalışmaları, 3 koldan sürdürülüyor.
“BAŞKA MADENDEN GELDİ”
Kaza bölgesinde ortaya atılan bir iddia, su baskının yandaki madenden geldiği yönündeydi. İddiaya göre, iş makinaları yan taraftaki kapalı madenin duvarına zarar verdi. Bir süredir kapalı olan madende biriken sular kazanın meydana geldiği madene hücum etti.
Bu iddiayla ilgili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynakladı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız” dedi.
İddiayla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da, “Böyle bir şey olacağını düşünmüyoruz. Arada ciddi bir kot farkı var” şeklinde konuştu.
İŞÇİLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Madenden çıkan bir işçi Ermenek Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, işçinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Madende mahsur kalan 18 işçinin isimleri ise şöyle: Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu , Ömer Cansu.
‘SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR”
Bakan Taner Yıldız, kazayla ilgili son açıklamasını sabaha karşı yaptı ve yeni kurulan pompalar sayesinde ocaktaki su seviyesinin 15 cm düştüğünü söyledi.
Bakan Yıldız ile birlikte bölgede bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten gece boyunca gelen ve olayla ilgili ayrıntılar içeren açıklamar şöyle:
“Kaza, son 15 yılda su baskını nedeniyle meydana gelen ilk kaza…
4 tane dalgıç bölgede. Görüş mesafesi çok kısıtlı. Her iki taraftan girme şansları var. Ne kadar sonuç alacağımızı göreceğiz. Kurtarma çalışmalarını aksatacak gaz seviyesi yok.
Suyun çekilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Su seviyesi yükselmesini durdurmuş gibi. Sabaha kadar sonuç almayı düşünüyoruz.
Suyun tahliye edilmesine ilişkin zaman verilememesinin sebebi, ne ile karşılaşacağımızı bilmememizdendir.
(Bir gazetecinin suyun tahliyesinin kaç gün süreceği sorusu üzerine) Ne kadar süreceğini bilemeyiz. 11 bin ton civarında su bulunuyor. Ciddi bir miktar… 3 pompayla çalışıyoruz.
Haziran ayındaki denetimde madende 8 eksik bulundu ve bu eksikliklere karşı yasadaki müeyyideler uygulandı. Haziran ayında ocak kapatılmıştı. Maden ocağı eksikliklerini tamamlayıp tekrar açıldı. Tek önceliğimiz, kardeşlerimize ulaşabilmek. Asıl tehdit su seviyesi unsuru.
KURTULAN İŞÇİ ANLATTI
Madenden çıkmayı başaran işçilerden Kerim Pınar, olayın yemek saatinde meydana geldiğini söyledi.
Bu sırada fırtınaya benzer bir olay yaşandığını belirten Pınar, şöyle konuştu:
“Su patlamasından pis gaz geldi. Arkadaşlar ‘kaçın’ diye bize haber etti. Biz de kaçtık. Haber eden arkadaşlar maalesef peşimizden gelmedi. Biz geriye döndük, niye gelmediler diye baktık. ‘Gelmeyin, kaçın’ dediler. Biz kaçtık, yukarı tırmandık. O esnada su arkamızdan geldi.
Düz galerilerden yukarıya doğru çıkan bacalar var. Peşimizden gelmeyen arkadaşlar muhtemelen oraya doğru çıktılar. Orada olduklarını tahmin ediyoruz. Oraya su basmadıysa kurtulma şansları var.
Maskelerimiz yanımızdaydı. Maske takma şeyimiz olmadı, biz zaten kaçtık. Sıkıntı verici şekilde gaz yoktu. Çok panikledik. Bir an önce kendimizi dışarıya atmaya çalıştık. Bir arkadaşımız daraldı, kendi imkanlarımızla dışarıya çıkardık.”
Etiketler: AFAD » Ali Haznedar » Bahri Üzer » Ermenek Devlet Hastanesi » Ermenek ilçesi » Güneyyurt beldesi » Hasan Tuncer » Hüseyin Çolak » Hüseyin Gültekin » Hüsnü Çolak » İsa Gözbaşı » İsmail Gürses » Kamil Yaman » karaman » Kerim Haznedar » kömür ocağı » Lütfi Elvan » Mehmet Baha » Mehmet ÖZCAN » Mehmet Tokat » Ömer Cansu » Osman Çoksöyler » Recep Çiloğlu » Şahin Uyar » Taner Yıldız » Tezcan Gökçe » Uğur İlhanYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER