logo

Can Dündar ve Erdem Gül davası ertelendi

Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı davanın bugünkü duruşması tamamlandı. Dündar ve Gül’ün yargılanmasına tutuksuz devam edilecek. Mahkeme, davayı 22 Nisan tarihine erteledi. Dündar ve Gül’ün yurtdışına çıkış yasağı ise devam edecek.

Can Dündar-Erdem GülMİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül’ün yargılandığı dava 22 Nisan’a ertelendi. Mahkeme, Dündar ve Gül’ün yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırılması talebini reddetti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında, Can Dündar ve Erdem Gül’ün, atılı suçun niteliğine ve kanunda öngörülen ceza karşılıklarına göre, yurtdışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin devamına karar verdi.

Heyet, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’in duruşmalara gözlemci olarak katılması yönündeki talebinini de reddetti.

Dosyanın Selam Tevhid’de Kumpas davası ile birleştirilmesi yönündeki talebin daha sonraki aşamalarda değerlendirilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, tanık gazeteci Emre Erciş hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına hükmetti.

Duruşma 22 Nisan tarihine ertelendi.

Can Dündar ve Erdem Gül, aralarında CHP ve HDP milletvekillerinin de bulunduğu kalabalık bir izleyici grubuyla adliyeden ayrıldı. Bu sırada koridorlarda slogan atıldı. Grup, 2 gazeteci Adliye binasından çıktıkları sırada da “Özgür basın susturulamaz” sloganı attı.

500 AVUKAT BAŞVURDU

Bu arada, iki gazetecinin yargılandığı davaya müdahil olmak isteyen yaklaşık 500 avukat, mahkemeye dilekçe verdi. Duruşmaya vekaletname ve yetki belgesi bulunan, isim sırasına göre duruşma salonuna alınan 500’e yakın avukat da katıldı.

Salonun ön tarafında avukatlarla beraber CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş, İlhan Cihaner, Tuncay Özkan, Mahmut Tanal, Engin Özkoç, Ali Şeker, Hilmi Yarayıcı, Musa Çam, Sibel Özdemir, Orhan Sarıbal, Niyazi Nefi Kara, Ali Haydar Hakverdi ve Ali Akyıldız ile HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Garo Paylan ve Meral Danış Beştaş da bir süre bekledi.

CHP milletvekillerinden Barış Yarkadaş, Engin Özkoç, Hilmi Yarayıcı ve Tuncay Özkan’ın, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu üyeleri olarak dün mahkemeye müdahillik talebinde bulundukları öğrenildi. Yine CHP’den 8 milletvekili ile HDP’li 3 milletvekilinin de mahkemeye müdahillik talebinde bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan, Can Dündar ve Erdem Gül’ün salona alınması sırasında Dündar’ın oğlu Ege Dündar içeriye alınmadı. Dündar’ın avukatları Ege Dündar’ın da içeriye alınması için mahkeme heyetiyle görüştü.

MİLLETVEKİLLERİNE RET

Verilen aranın ardından tekrar başlayan duruşmada mahkeme heyeti, milletvekillerinin müdahillik taleplerini reddetti.

OĞLU DA DURUŞMAYA KATILDI

Can Dündar’ın oğlunun duruşmaya katılma talebi ise kabul edildi.

İddianamenin özetinin okunduğu duruşmaya, savunmalar için bir süre ara verildi.

Duruşmada aranın ardından saat 13.30’da Can Dündar savunma yapmaya başladı. Dündar’ın ifadesinin ardından kürsüye Erdem Gül geldi.

KONSOLOSLAR DURUŞMADA YOK

İlk duruşmaya katıldıkları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından eleştirilen başkonsolosların bugünkü duruşmaya gelmedikleri öğrenildi.

Ancak ABD Başkonsolosluğu’ndan bir yetkilinin İstanbul Adliyesi’ne geldiği görüldü.

KORİDORDA GERGİNLİK

Öte yandan, mahkeme salonuna giden koridorda gerginlik yaşandı. Duruşmayı izleyen bazı basın mensupları ile Can Dündar arasında tartışma meydana geldi.

DÜNDAR: AYM KARARI BİZİ BERAATE GÖTÜRECEK

Duruşma öncesinde açıklama yapan Can Dündar, ilk duruşmada verilen kararları hatırlatarak, “Birincisi duruşmanın tarafları belli oldu. Cumhurbaşkanı ve MİT müdahil olarak duruşmaya katılacak.İkincisi ise kapalılık kararı alındı. Burada bir yanlışlık var oturma düzeninde. Cumhurbaşkanlığı ve MİT Müsteşarlığı’na karşı gazeteciler. Biz aslında burada sorgulayan tarafta olmalıydık” diye konuştu.

Gazeteciliğin yargılandığını bir kez daha vurgulayan Can Dündar, “Burada yargılanan gazetecilik, halkın haber alma, öğrenme hakkı. Karşı tarafta ise halktan gizlenen bir suç var.Şimdilik biz savunmamızı yapacağız. Artık bu sadece bir gazetecilik davasının ötesine taştı gördüğünüz gibi. Duruşmaların kapalı yapılması bir hata, gizlenmeye çalışıldıkça aleniyet kazanıyor” dedi.

Dündar, şöyle konuştu: “Uluslararası diplomatların davayı izleme hakkı da girdi işin içine. Bu halkın Meclis’teki temsilcilerinin davayı izleyip izleyemeyeceği de çıktı. Duruşmanın milletvekillerine kapalı olması onları hedef haline getirdi.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ilgili açıklamasını da eleştiren Dündar, kendilerinin yasaları tanıdığını ifade ederek, “O anayasa, bu Anayasa Mahkemesi kararı ve bu yasalar bizi beraate götürecek. Ona inanıyoruz. Sonuna kadar bu davada savunma hakkımızı kullanacağız. Tarihte her zaman kazandık, yine kazanacağız” diye konuştu.

Bir soru üzerine konsolosların davayı izlemesine yönelik eleştirileri de değerlendiren Can Dündar, “Kendileri gereken cevabı verdiler, biliyorsunuz. Bu davayı izlemek en doğal hakları. Türkiye’de hukuk var mı yok mu? Takip etmek bütün yabancı diplomatların hakkı” dedi.

GÜL: DAVA DÜŞMELİ

Erdem Gül de yaptığı açıklamada, “Burada yargılanmaya çalışılan gazeteciliktir. Haber yargılanıyor. Davanın bugün düşmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

AVUKAT AKIN ATALAY: SAVUNMA OLMADAN DURUŞMA OLMAZ

Can Dündar ve Erdem Gül’ün avukatı Akın Atalay ise “Savunma makamı olmadan duruşma yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
764 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.