Son Dakika
Anayasa Mahkemesi, yüzde 10’luk seçim barajıyla ilgili bireysel başvuruları reddetti. Karar oy çokluğuyla alırken, Başkan Haşim Kılıç toplatıya girmedi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) seçim barajına ilişkin yapılan başvuruları karara bağladı.
AYM Genel Kurulu, seçim barajıyla ilgili yapılan bireysel başvuruları birleştirerek görüştü.
Anadolu Ajansı’nın baherine göre; Genel Kurul, başvuruları 2’ye karşı 14 üyenin oyuyla, konu bakımından yetkisizlik nedeniyle reddetti.
USUL EKSİKLİĞİNDEN YETKİSİZLİK
Bireysel başvurularda, usul yönünden bulunan eksiklikler nedeniyle konu bakımından yetkisizlik kararı verildiği, başvuruların esasına girilmediği belirtildi.
BAŞKAN KILIÇ TOPLANTIYA GİRMEDİ
Toplantıya, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın girmediği öğrenildi.
Böylece 7 Haziran’daki genel seçimlere yüzde 10 barajıyla gidilecek.
TARTIŞMAYI RÖPORTAJ BAŞLATMIŞTI
12 Eylül Anayasası’nın ardından uygulamaya başlanan seçim barajı son iki aydır yeniden tartışmaya açılmıştı.
Tartışmanın fitilini Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la yapılan röportaj ateşledi.
Muharrem Sarıkaya’nın Habertürk gazetesinde yayınlanan röportajında Haşim Kılıç, raportörlerin çalışmalarını tamamladığını Anayasa Mahkemesi’nin %10 seçim barajıyla ilgili yapılan bireysel başvuruları genel kurulda görüşüp 2014 yılı bitmeden karara bağlayacağını söylüyordu.
MAHKEME AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Ancak bu röportaj sonrası yüksek mahkeme bu konuda bir düzenleme yapılacağı iddiasını reddedip, “Görüşülmekte olan bir konu hakkında değerlendirme yapmak ne başkanın ne de üyelerimizin bugüne kadar başvurduğu bir yol değildir” açıklamasını yapmıştı.
AK PARTİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
DSP ve BBP tarafından yapılan başvurular bir süredir Yüksek Mahkeme’nin gündemindeydi. Kılıç’ın açıklamaları sonrasında AK Parti tepki göstermişti.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AYM’nin seçim barajı ile ilgili bireysel başvuruyu görüşmesini, “siyasi sonuç almaya yönelik bir çalışma” olarak değerlendirmişti.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, kanunda yer alan bir konunun bireysel başvuruya konu olamayacağını ifade ederek, “Bu talep daha geldiği gibi ret olmalıydı. Ama bu denmemiş. Konu genel kurula gelecek bir konu değil” demişti.
AYM’ye yapılan bireysel başvuru sonucu yasanın iptal edilip edilemeyeceği konusunda farklı görüşler ortaya atılırken, AKP bunun seçimleri şaibeli göstermek adına yapılan bir çalışma olduğu görüşünü savundu.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın ifadelerinde hukuken sıkıntı olduğunu, Kılıç’ın AYM Başkanı olarak “ihsas-ı reyde bulunduğunu” ileri sürmüştü.
Şentop, “Kendisinin açıklamalarını okuyan herkes, AYM’nin bir kaç hafta içinde seçim barajıyla ilgili bireysel başvuruyu görüşeceğini, barajın kaldırılması yönünde karar vereceğini anladı. Böyle bir ‘ihsas’ var. Daha ilgili kurullarda görüşülmemiş olmasına rağmen kararın ne olacağını söylüyor. Bu, AYM Başkanı’na yakışmayan bir tavırdır” değerlendirmesini yapmıştı.
CHP İPTALİ SAVUNDU
CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruya bakan bölümünün, yüzde 10 seçim barajını düzenleyen Milletvekili Yasası’nın 33. maddesinin iptali için başvuruda bulunabileceğine dikkat çekmişti.
Bireysel başvuruya bakan bölümün, mahkemelerin “iptal başvurusu” yapabilmelerine olanak tanıyan 152. maddesine dayanarak, yüzde 10 barajının iptalini isteyebileceğini belirten Tezcan, “AYM Genel Kurulu, yüzde 10 barajın
Etiketler: 12 Eylül Anayasası » AK Parti » AKP » Anayasa Mahkemesi » Anayasa Mahkemesi Başkanı » AYM » BBP » Bülent Tezcan » Burhan Kuzu » CHP » DSP » Haşim Kılıç » Muharrem Sarıkaya » Mustafa Şentop » Seçim barajı » TBMM Anayasa Komisyonu BaşkanıYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER