logo

”Almanya-Türkiye ilişkileri etkileyecek

Almanya’nın “soykırım” iddialarını tanıyan tasarıya onay vermesiyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kararın Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyeceğini açıkladı.

erdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için bulunduğu Kenya’da, mevkidaşı Uhuru Kenyatta ile ortak basın toplantısı düzenledi.

”KARAR, ALMANYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ CİDDİ MANADA ETKİLEYECEK”

Alman Federal Meclisi’nin “soykırım” iddialarını tanıyan bir tasarıya onay vermesiyle ilgili soru üzerine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile konuyla ilgili telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bu telefon görüşmemin neticesinde ortak kanaatimiz, ilk adımımız bir defa büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye’ye çağırmak, büyükelçiyi Türkiye’ye çağırıyoruz. Tabii ki şu anda Alman Parlamentosu’nun almış olduğu bu karar, aslında Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karardır. Döndükten sonra oturacağız, bunların değerlendirmesini yapacağız, nasıl bir adım atarız bunları konuşacağız ve ondan sonra da asıl atmamız gereken adımları atacağız. Büyükelçinin gelişi ve Alman Parlamentosundaki bu metinlerin değerlendirilmesi, gidene kadar Dışişleri’ndeki arkadaşlarımız bunları yapacaklar ve ondan sonra nihai kararımızı vereceğiz.”

Kenyalı bir gazetecinin “Kahve ve diğer ürünler Türkiye’nin Kenya’dan ithal ettiği ürünler, bu ürünler acaba belirlenen hedefleri gerçekleştirme için yeterli olacak mı? Çay ve kahve, diğer ham madde ürünleri katma değer sağlayan ürünlerdir. Türkiye ile yapılan iş birliğinde bunların katma değeri ne kadar olacaktır?” şeklindeki sorusuna Erdoğan, şöyle cevap verdi:

“Bugün iş adamlarımızın birbirleriyle yaptığı görüşmeler ve bir de süratle, bu tercihli anlaşması, serbest ticaret anlaşması, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması bunları zaten çözdüğümüz takdirde bunlar da kendiliğinden çözüleceği gibi Türkiye’nin Kenya’dan ithal edeceği bu tür ürünlerin çok daha farklı bir şekilde, Kenya’nın ticaret hacmini de ciddi manada artıracağına inanıyorum.”

TÜRKİYE’YE GELEN SIĞINMACILAR

Bir gazetecinin “Türkiye’ye Somali’den gelen mültecilerin yeniden yerleştirilmesine ilişkin yapılacak çalışmalarda Türkiye’nin katkısı ne olacaktır?” sorusu üzerine Erdoğan, Türkiye’ye ağırlıklı olarak Suriye ve Irak’tan mülteci geldiğini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’den 2 milyon 700 bin, Irak’tan da 300 bin sığınmacıya kapılarını açtığını dile getirerek, “Somali’den bize daha çok eğitim öğretim için gelenler var, bunun dışında gelenlerin sayısı çok fazla değil, ama oradan gelecekler noktasında, Suriye ve Irak için 3 milyonu şu anda misafir eden bir Türkiye, oradan gelecek az sayıda mülteciye kapısını zaten kapatmaz” diye konuştu.

MÜNBİÇ’E YÖNELİK OPERASYON

Erdoğan, bir gazetecinin, ABD destekli “Suriye Demokratik Güçleri”nin, Münbiç’e yönelik operasyona başladığı yönünde haberlerin olduğunu belirtmesi üzerine, şunları kaydetti:

“Benim şu ana kadar edindiğim bilgi ve Sayın Obama, askeri yetkililerle yaptığımız görüşmeler, istihbarat örgütlerimizle yaptığımız görüşmelerde, bu söylenen ve sizin de sorduğunuz bilgiler, doğru bilgiler değil. Bir defa şu anda Suriye Demokratik Güçleri olarak ifade edilen bu güçlerin içerisinde yaklaşık 450 kadar YPG var, bunun dışında 2 bin 500 civarında Araplardan var. Toplamda yaklaşık 3 bin kişi bu operasyonun içinde yer alıyor. Söylenen de şudur: ‘YPG, Münbiç’te daha çok lojistik bir güç teşkil edecek, asıl gücü Araplar oluşturacak.’ Söylenen bize bu olmuştur. Biz bu süreç içerisinde de ne yapıldığını, ne edildiğini zaten kendi istihbarat ağımızla ve komuta kademeleriyle takip ediyoruz, göreceğiz.”

Türkiye ile Kenya arasında yaptıkları ikili görüşmelerde çok verimli neticelere vardıklarına inandığını ifade eden Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterilen hüsnü kabul için teşekkürlerini iletti.

Seyahatinde 135 iş adamının da yer aldığını belirten Erdoğan, “Özellikle Kenya ile Afrika’daki stratejik ortaklığımızı çok daha güçlendirelim arzusu içerisindeyim” diye konuştu.

Kenya’nın bağımsızlığı için bir dönüm noktası olan 1 Haziran 1963’ün yıl dönümü olan Madaraka Günü vesilesiyle Kenya halkına tebriklerini sunduğunu aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

“Kenya, bölgesinin istikrarı ve refahı için gayret gösteren, hızla gelişen ve bölgesinde söz sahibi olan bir ülke. Kenya ile ilişkilerimizi her alanda daha da ileriye götürmenin gayreti içerisinde olacağız. Türkiye ve Kenya yer aldıkları bölgelerde aslında benzer sorunlarla karşı karşıya. Bu bakımdan tecrübelerimizi paylaşabileceğimiz birçok konu var. Bunları gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerde etraflıca ele aldık.”

“KENYA’NIN YANINDA OLACAĞIZ”

Doğu Afrika’nın istikrarının Türkiye için hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu amaçla son 5 yıldır bölgedeki ortaklarımızla beraber Somali’yi yeniden ayağa kaldırmaya gayret ediyoruz. Bu katkılar sadece Somali’nin geleceği için önemli değildir, aynı zamanda bunlar Kenya’nın, Doğu Afrika’nın istikrarı bakımından da önemlidir. 35 yıldır bizler terör örgütüyle bir mücadelenin içerisindeyiz, bugüne kadar terör örgütünün saldırıları neticesinde yaklaşık 40 bin vatandaşımızı kaybetmiş vaziyetteyiz. Terörün acısını bilen bir ülke olarak her zaman Kenya’nın yanında olacağız. Bu alandaki işbirliğimizi ilerletmeye hazırız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 milyon Suriye ve Iraklı sığınmacıya kapılarını açan Türkiye’nin, Kenya’nın sıkıntılarını en iyi anlayabilecek bir ülke olduğunu dile getirerek, ‘Kenya gibi biz de bu konuda uluslararası toplumun çok daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“BATAKLIĞI KURUTMADAN KALICI ÇÖZÜM BULAMAYIZ”

Geçen hafta BM ile düzenledikleri ilk Dünya İnsani Zirvesi’nin bu anlamda attıkları kritik adımlardan biri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu zirve, bu sorunun tüm paydaşlarını ilk kez aynı çatı altında bulundurmuştur. Zirvenin tam manasıyla hedefine ulaşabilmesi için söz yeterli değil, uygulama gerekiyor. Göreceğiz, verilen sözler ne kadar yerine gelecek. Ne yazık ki imkanları kısıtlı ülkeler mülteci ve göç sorunuyla yüzleşirken, zengin atılı ülkeler rahatlarından taviz vermek istemiyor. Milyonlarca insanın dramına bunlar duyarsız kalıyorlar. Bunun adı çifte standarttır, adaletsizliktir, buna rıza gösteremeyiz. Şüphesiz mülteci ve göç krizi hepimizi derinden etkiliyor. İnsanları göç etmeye zorlayan sebepleri yok etmeden, yani bataklığı kurutmadan bu soruna kalıcı çözüm bulamayız.”

Erdoğan, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile ortak basın toplantısında, mülteci ve göç krizinin herkesi derinden etkilediğini belirtti.

İnsanları göç etmeye zorlayan sebepleri yok etmeden, yani bataklığı kurutmadan bu soruna kalıcı çözüm bulunamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Örneğin Suriye ile alakalı olarak dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderleriyle şunu konuştum: ‘Gelin Suriye’nin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge ilan edelim. Bu bölgeyi aynı zamanda uçuşa yasak bölge ilan edelim. Çünkü bu insanların korkudan sıyrılması lazım ve bu insanları artık çadırlardan kurtaralım, şu kamplardan kurtaralım. Ege Denizi’nde, Akdeniz’de boğulmaktan kurtaralım.’ Hepsi şunu söyledi: ‘Güzel ama bunu nasıl koruyacağız.’ Kıbrıs’ı ikiye böldünüz, yeşil hat ilan ettiniz. Meksika-ABD arasında aynı şekilde bu tür hatlar ilan ettiniz. Orada nasıl yapılıyorsa burada da yaparız. Dert başka. Onun için özellikle bu dünyada adalet, bilelim ki sadece 5-10 ülkeye değil, tüm insanlığa lazım. Türkiye’nin Suriye’de, Irak’ta, Libya’da, Somali’de ve diğer kriz bölgelerinde yapmaya çalıştığı budur. Türkiye bu anlamda Doğu Afrika’nın istikrarı için Kenya ile birlikte çalışmaya, tecrübelerini paylaşmaya hazırdır.”

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 144 milyon dolar olduğunu belirten Erdoğan, “çok küçük” olarak nitelendirdiği bu rakamın 1 milyar dolara çıkarılması gerektiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bununla ilgili Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta’ya teklifte bulunduğunu belirterek, “Bunu yapabilecek potansiyele sahip olduğumuzu biliyorum” diye konuştu.

Ülkeyi 135 iş adamıyla ziyaret ettiğini, onların bugün sektörel bazda görüşmeler yaptığını vurgulayan Erdoğan, “Biz önlerini açacağız, onlar da yürüyecekler” ifadesini kullandı.

Kenyalı mevkidaşının belirttiği gibi çifte vergilendirmenin önlenmesi ve tercihli ticaret anlaşmalarının önemli olduğunu aktaran Erdoğan, şöyle konuştu:

“Sayın Başkan da ‘Bugünden tezi yok’ dediler, ‘Çalışmayı başlatalım’ Ağustos ayında misafirim olacaklar ve o zaman da imzaları atmış olacağız. Bizde güzel bir söz var, ‘Hayırlı işlerde acele ediniz’. İş adamlarımızın atacağı adımları merakla bekliyorum. Yakından ilgili bakan arkadaşlarım dahil hep birlikte takip edeceğiz. Kenya’nın alt ve üstyapısıyla ilgili çok ciddi yatırımlara girebileceklerine inanıyorum.”

Aralarında enerji, eğitim, sağlığın da bulunduğu birçok alanda birlikte adım atılabileceğini belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin de geliştirilebileceğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada en çok destinasyon noktasına ulaşan havayolu firması olan THY’nin Kenya’da da bazı adımları atmasının mümkün olabileceğini vurgulayarak, “Bu, Türkiye-Kenya halkının birbiriyle kaynaşmasına da fırsat verecektir. Hedefimiz kazan-kazan esasına dayalı olarak karşılıklı saygıya dayalı olarak birlikte yol yürümektir” diye konuştu.

“GERÇEK BİR BAŞARI HİKAYESİ YAZDINIZ”

Erdoğan, TİKA’nın Nairobi’deki ofisinin eğitim, sağlık, kırsal kalkınma, kadın ve gençlere meslek edindirme konularında önemli projelere imza attığını bildirdi.

İki hafta önce sel felaketinden etkilenen Kajiado’ya da yardım yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, Kenya’daki 6 vilayetin kırsal kalkınma çabalarını desteklemek üzere traktör hibesini gerçekleştireceklerini söyledi.

Kenya Cumhurbaşkanı ile görüşmelerin daha sık devam ettirilmesinden yana olduklarını ifade eden Erdoğan, ziyaretinin ilişkiler için bir dönüm noktası olması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ve Kenya’nın aydınlık geleceğine inandıklarına dikkati çekerek, şöyle dedi:

“Sizler bağımsızlığınızdan bu yana geçen yarım asırda hem toplumsal barış hem de kalkınma noktasında gerçek bir başarı hikayesi yazdınız. Kenya’nın kurucusu Jomo Kenyatta’nın ifade ettiği gibi hesaplaşma peşinden olmadan, geçmişe takılmadan geleceğe odaklandınız.”

Jomo Kenyatta’nın vizyoner tavrının Kenya’yı bölgesinin istikrar ve güven abidesi kıldığına işaret eden Erdoğan, geleceğin daha iyi olacağına ve ideallerin gerçekleşmesinde Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta’nın çok önemli rol oynayacağına inandığını kaydetti.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
832 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.