logo

Nihayet UTANÇ sona eriyor!

Endonezya, Malezya ve Tayland’ın denizde günlerdir aç ve susuz teknelerde bekleyen 8 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşliye geçici sığınma hakkı tanıma konusunda anlaşmasından saatler sonra 430 mülteci, Endonezya’nın Açe bölgesindeki balıkçılar tarafından kurtarıldı.

arakan-göçmen-müslüman-gemiMalezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da bir araya gelen Endonezya, Malezya ve Tayland dışişleri bakanları, denizlerde haftalardır aç ve susuz bekleyen 8 bin mültecinin kurtarılması konusunda anlaşmaya vardı.

Anlaşmadan saatler sonra Endonezya’nın Açe bölgesindeki balıkçılar, denizin ortasında aç ve sussuz bekleyen 430 Arakanlı Müslüman ve Bangladeşliyi kurtardı. Motoru bozulan teknede bulunan yüzlerce mülteci balıkçı teknelerine alınarak karaya çıkarıldı.

Myanmar’daki muhalefet partisi ise Güney Asya’da denizde mahsur kalan çok sayıda göçmen arasında yer alan Arakanlı Müslümanlara destek veren açıklama yaptı.

Ulusal Demokrasi Birliği’nin sözcüsü Nyan Win, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde bulunan bu kişilere insan haklarını göz önünde bulundurularak muamele edilmesi gerektiğini söyledi.

Nyan Win, doğrudan Rohingyalar ifadesini kullanmasa da Arakanlı Müslümanlara destek niteliği taşıyan sözlerini, siyasi partilerin ve Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein’in katıldığı bir toplantı sırasında dile getirdi.

Myanmar hükümeti de göçmen krizinin yarattığı uluslararası baskı karşısında tutumunu yumuşattı. Myanmar Devlet Başkanlığı sözcüsü Ye Htut, “Denizdeki insanlar konusunda uluslararası toplumda endişe bulunduğunu anladıklarını” belirterek, “Bu kişiler, Myanmarlıysa ve Myanmarlı olduklarını kanıtlayacak yeterli delilleri
varsa insanlarımızı geri getirmeye hazır olmalıyız” ifadesini kullandı.

Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre, deniz yoluyla bölgedeki ülkelere ulaşmaya çalışan göçmen sayısı 2015’in ilk dört ayında geçen yıla göre iki kat artarak 25 bine ulaştı.

Güneydoğu Asya ülkelerine gitmeye çalışan göçmenlerin yüzde 60’a yakınını Myanmar’daki insan hakları ihlalleri ve şiddetten kaçan “vatansız” Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. BM, Arakanlı Müslümanları dünyanın en korumasız azınlık grubu olarak nitelendirdi.

Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar “devletsiz” sayılıyor. Birleşmiş Milletler’in “eziyet gören dini azınlık” olarak tanımladığı Arakanlı Müslümanlar, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.

Bangladeş’teki mülteci kamplarında da yaklaşık 29 bin Arakanlı Müslüman bulunuyor.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
1127 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.