logo

Anladıklarım, anlamadıklarım


İsmail Kılıçarslan
i.kilicarslan@gmail.com

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, gazetemizi ziyaret ederek “ülkemizdeki göçmenlerin durumları hakkında” bizlerle bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda çok iyi anladığım meseleler olduğu gibi, anlamadıklarım da oldu.

Önce anladıklarımdan başlayayım. “Düzenli göçmen – düzensiz göçmen” ayrımı zaten ve en başından beri yapılagelen bir şey imiş devletimiz tarafından. Buna kabaca “ülkemize göçmen ya da sığınmacı olarak gelmesine izin verilen insanlar ve izin verilmeyenler” olarak değerlendirebiliriz.

Hatırlayacaksınız. El Bab, Cerablus ve Afrin gibi bölgeleri kontrol altına alındığından ve orada Türkiye gözetiminde bir “çatışmasız alan” oluşturulduğundan bu yana Suriye’den Türkiye’ye göçmen kabul edilmediği gibi, Türkiye’den de bu bölgeye 350 bin civarında Suriyeli kardeşimiz dönmüş durumda.

Fakat buna rağmen “duvarı atlamak” olarak tabir edeceğimiz yöntemlerle Suriye’den Türkiye’ye “düzensiz göçmen girişleri” az da olsa sürüyor imiş.

Türkiye, kabul ettiği Suriyeli göçmenlere geçici kimlik kartı belgesi vererek “temel insani hizmetlere erişim” de sağlıyor malum. Hastane ve eğitim hizmetlerini bu sayede alabiliyor Suriyeliler. Fakat tamamen kayıt dışı olarak, bu hizmetleri almadan bilhassa İstanbul’da yaşayan Suriyeliler de var. “Düzensiz göçmen” olarak…

Meselenin bir başka boyutu da şu… Devlet, Suriyeli mülteci kardeşlerimize geçici kimlik belgeleri verirken aynı zamanda “şehir ikameti” de atıyor. Ve İstanbul’un da dâhil olduğu 10 il uzun süredir “ikamet kabulü”ne kapalı. Fakat buna rağmen diyelim ikameti Konya’da, Trabzon’da, Malatya’da olan Suriyeli kardeşlerimiz, İstanbul’a akıyorlar. Sebep? Elbette İstanbul’un iş vermesi… Böylece İstanbul’da “kapasite üstü” olarak bir Suriyeli göçmen nüfus şişkinliği oluşmuş oluyor.

Geldik meselenin ek yerine. Suriyeli kardeşlerimizi sosyal güvenceleri olmadan, insani olmayan şartlarda, ucuz işgücü olarak çalıştıran işletmelere verilen süre Ağustos ayının 20’sinde bitecek. Devlet bu işyerlerine diyor ki: “Ya yasaya uygun çalıştırırsın ya da yersin 700 bin lira cezayı.”

Tabii, yine de “düzensiz göçmen” denilince aklımıza getirmemiz gereken ilk grup Suriyeli kardeşlerimiz değil. Onlar, yüzde 95’lere varan oranda kayıt altındalar, bilgi dâhilindeler… İran üzerinden tabiri caizse “akarak gelen” Afganistanlı, Pakistanlı, Bangladeşli göçmenler ise neredeyse tamamen “düzensiz göçmen” hükmündeler. Akdeniz üzerinden gelen Afrikalı göçmenler de aynı durumdalar. Çalışmaya, para kazanmaya geliyorlar.

Devlet, üç tür tedbir alıyor bununla ilgili. İlki, Suriyeli kardeşlerimize “kayıtlı olduğunuz ile dönün” diyor. Bunu yapmazlarsa eğitim ve hastane gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını hatırlatıyorlar. İkincisi, Suriyeli STK’lar ile bir “eve dönüş planı” hazırlıyorlar. Yakın zamanda 100 bin civarında Suriyelinin El Bab, Cerablus ve çevresine dönmesi bekleniyor. Üçüncüsü ise “düzensiz göçmen olarak” ülkemizde bulunan Afgan, Paki, Bangladeş ve Afrika uyruklu insanları ülkelerine yolluyorlar.

Bunlar, Vali Bey’in anlattıklarından anladıklarım. Dikkat isterim: “Katıldıklarım” değil, “anladıklarım” diyorum. Benim göçmenlik meselesine bakışım nettir: “Buyursunlar gelsinler. Anadolu, 72 milletten insana tarih boyunca yurt oldu, bugün de olmaya devam eder.” Başıma silah dayasanız bu fikrimden vazgeçmeye niyetim yok.

Sıra geldi anlamadıklarıma.

Birincisi ve en önemlisi şudur. Entegrasyon meselesinde bunca kilit görülüyorsa “şehir ikameti atama” işinde niçin 8 yıldır bir çeşit “hallederiz” plansızlığı işledi? İstanbul’daki göçmen yoğunlaşmasına niçin izin verildi? İddia buysa en başından bu iş sıkı tutulsaydı da entegrasyon ve benzeri işlerin hepsi çoktan tarih olsaydı madem.

İkincisi şudur. Suriyeli kardeşlerimizi sömüren yamyamların cezası yasada son derece açıkken niçin burada da bir “hallederiz” durumu gelişti? Güvencesiz işçi çalıştırma işine bir çeşit göz mü yumuldu?

Üçüncüsü şudur. Madem bunca hassasız, diğer uyruklardan “düzensiz göçmen akışı” konusunda gerekli tedbirleri almış mıydık, bunları titizlikle uyguluyor muyduk? İş niçin birdenbire “kol saati satan Afrikalılar ile çoban olarak çalışan Afganlara” geldi dayandı?

Dördüncüsü şudur. Türkiye “yabancı düşmanlığı” yaftası ile yaftalanamayacak bir ülkedir elbette ama son bir haftadır bir şekilde gördüğümüz “dil değişikliği” bilhassa BAE, İran ve Suudi Arabistan gibi bizim tökezlememizi bekleyen vampirlerin ekmeğine yağ sürmemiş midir?

Toplantıda bulunan Ali Saydam ustamızın söylediği o cümle çok kilittir bence: “İletişim, boşluk kabul etmez.”

Devletin, bu konulardaki amacını, uygulamalarını ve planlarını, şüpheye hiç yer bırakmayacak şekilde bütün dünya ile paylaşması elzemdir. İletişim boşluğunu devlet doldurmazsa, doldurmak için alesta bekleyen yardakçılar çoktur. “Dünyaya verdiğimiz insanlık dersi” zarar görmemelidir. Suriyeli kardeşlerimiz zarar görmemelidir. Kardeşlik hukukumuz asla zarar görmemelidir.

(YENİ ŞAFAK)

 

Etiketler:
Share
350 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...