logo

06 Ocak 2019

Viyana Filarmoni’yi yerinde izlemeyi çok isterdim


Mehmet Ocaktan
m.ocaktan@gmail.com

Keşke bir gün hepimiz gecenin dibinde kırmızının, mavinin, yeşilin önünde durup birden “40. Senfoni”nin dalgalı deniziyle hayallerimize yelken açmayı deneyebilsek. Biliyorum, belki müziğin o coşkulu ırmağı birçoğumuzun içine hiç uğramayacak, kimbilir belki de uğrayacak ama biz o sesi hiç duyamayacağız. Bu yüzden yitip giden zamanların ardından ne kadar ağıt yaksak da nafile… Çünkü giden gitmiş, gelecek olanı karşılamak için ömrümüzün yetip yetmeyeceğini bilmiyoruz, belki yarın, belki de hiçbir zaman…

Hızla akıp giden her yılın ardından ya yapamadıklarımız için hayıflanırız, ya da yeni yıla dair taze umutlar, yeni hayaller biriktiririz. Ama matematiksel olarak hayatımızdan bir yılın daha eksildiğini gördükçe hüzünlerimizle baş başa kalırız. Galiba böyle anlarda acıları hafifletmenin, hüzünleri dindirmenin en güzel yolu müziğin o muhteşem limanlarına sığınmak…

***

Başkalarını bilemem ama benim için müzik, hayatın en değerli renklerinden birisi. Bu yüzden de, artık bir ritüel haline gelen Viyana Filarmoni’nin 1 Ocak konseriyle yeni yılı karşılamak bana iyi geliyor.

Viyana Filarmoni Orkestrasının geleneksel yılbaşı konserini bizzat Viyana’da izlemeyi çok isterdim ama böyle bir şansım hiç olmadı. Her yıl genellikle ya TRT müzikten canlı olarak ya da sonradan Youtube üzerinden dinlemeye çalışıyorum. Bu sene konserin tamamını izleyemedim ama, önümüzdeki günlerde özel bir Viyana filarmoni gecesiyle kendime ait bir zamana yolculuk yapmayı düşünüyorum.

Bilindiği gibi dünyanın en iyi üç orkestrasından biri olarak görülen Viyana Filarmoni 1941 yılından bu yana yeni yıl konseriyle müzikseverlere muhteşem anlar yaşatıyor. Yeni yıl konserleri vermeye başladığı ilk günden bu yana dünyaca ünlü şeflerle birlikte sahne alan Viyana Filarmoni’nin bu seneki şefi Christian Thielemann oldu.

1842’de kurulan Viyana Filarmoni Orkestrası, başlangıcında HaydnMozartBeethoven gibi kentte yaşayan ve beste yapan büyük müzisyenlerin eserlerini icra etmek için kurulmuştu. Dünyaca ünlü bu saygın orkestra, özellikle de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleştirdiği düzenli yeni yıl konserleriyle de bu alanda müstesna bir şöhrete sahip.

Sezon boyunca konserlerini başta Viyana’nın en önemli salonlarından biri olan müzikseverin hem de dünyanın değişik kentlerinden veren orkestranın yeni yıl konserinin biletleri bir yıl öncesinden satışa çıkıyor ve birkaç saat içinde tükeniyor. Ayrıca, konseri izlemek için sadece bilet almanız yeterli değil, biraz da şanslı biri olmanız gerekiyor.

Geleneksel yeni yıl konserine ilk kez şeflik yapan Christian Thielemann yönetimindeki orkestra, Carl Michael ZiehrerJosef StraussJosef HellmesbergerJohann Strauss ve Eduard Strauss’un bestelerini çaldı. Yeni yıl konserinde bu sene Mozart’ın operalarının yanısıra bale sanatçılarının dansları da yer aldı.

***

Ağırlıklı olarak Strauss ailesinin yetenekli müzisyenlerine ait vals ve polkaları seslendiren Viyana Filarmoni Orkestrası her 1 Ocak konserinin sonunda Mavi Tuna ve Radetzky Marşı’nı çalıyor. Aslında klasik müzik konserlerinin ruhuyla pek örtüşmese de seyircinin bilhassa Radetzky Marşı’nda alkışla tempo tutması neredeyse artık bir gelenek haline gelmiş bulunuyor.

Edebiyat ve müziğin hayat çizgilerinin hep birbirine paralel ilerlediğini düşünürüm. Çağlar içinde edebiyatla ve müzik sesi, ritmi, dansı, uyumu hep değiş tokuş ettiler ve sürekli birbirinden feyz aldılar. İnanıyorum ki bir şiirin dizelerinde, bir romanın, hikayenin satırlarında ilerlerken Viyana Filarmoni’nin yeni yıl konserini dinlemek bu dünyanın en estetik zevklerinden birisidir.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
Share
481 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...