logo

23 Aralık 2018

Necip Fazıl Ödülleri, başlangıç, bugün


Yusuf Ziya Cömert
y.comert@gmail.com

Marifet iltifata tabidir’ sözü fena sayılmaz. Biraz iltifatçıları öne koyuyor. Ne yani, iltifat daha mı önemli? İltifat olmasa marifet olmayacak mı?

Ben bazen bu sözü tersine çeviririm.

‘İltifat marifete tabidir.’

Eğer ‘marifet’ irfanla ilgili bir şeyse yani bir şeyi bilmek, künhüne vakıf olmak ve bu bilginin gereği neyse o doğrultuda bir netice hasıl etmekse… İltifatın marifete tabi olması daha iyi.

Fakat iltifat bu, bazen marifete, bazen marifet olmayan şeylere teveccüh edebiliyor.

Şöyle yapalım… Aslolan marifet olsun. İltifat marifete göre değer bulsun.

Amaan! Nerden takıldım iltifata marifete?

Ödüllerden.

Marifetin teşvik edilmesi iyidir.

Ödüller ‘teşvik’ dediğimiz şeyin bir şeklidir.

Türkiye’de bir sürü ödül var. Yunus Nadi Ödülleri, Sait Faik ödülleri, Nazım Hikmet, Orhan Veli…

Bazen aramızda konuşurduk. Bir ödülümüz olsa. Mesela Necip Fazıl, Mehmet Akif gibi büyük şairlerimiz adına… Hatta niye olmasın, Fuzuli, Baki, Nedim, Şeyh Galip adına…

Ama gerçek bir ödül olsun, plaket, şilt vesaire olacaksa olsun da bunlara ilaveten gerçek, maddi bir ödül olsun.

Ne yapsın sanatçı kuru kuru plaketi?

Eskiden sultanlar bir kese altın verirmiş. Hadi o kadar olmasın. Ama bir ödül olsun.

Star’dayken Mustafa Karaalioğlu bu konuyu gündeme getiriyordu. Biz de ‘iyi olur, yapalım’ diyorduk ama tam bir teşebbüste bulunmamıştık.

Sonra, Mustafa ısrarla hadi çalışalım, hadi jüriyi oluşturalım, ödülün maddi miktarı ne kadar olsun diye üstelemeye başladı.

Bu seneye yetişir mi?

Çalıştık. İbrahim Kiras da hadisenin merkezindeydi.

Ehil bir jüri oluşturuldu. Sonunda muvaffak olduk.

Bu ödülün ihdasını hayatta yaptığımız güzel işlerden sayarım.

İlk ödüller verildikten bir müddet sonra işlerimizden atıldık.

Atılmamızın Necip Fazıl ödülleriyle ilgisi yok. Konuyu da -en azından bugün- yeniden tartışmak niyetinde değilim.

Necip Fazıl ödülleri biz Star’dan atıldıktan sonra da devam etti.

İyi de oldu.

Demek temeli sağlam atılmış. Jürisi isabetli isimlerden oluşmuş. (Hicabi Kırlangıç bu sene jüride yok. Sebebini bilmiyorum. Necip Tosun jüride. Tam isabet.)

Geçen sene ödül törenine davet etmişlerdi. Gitmiştim. Birkaç arkadaşla görüşme fırsatı bulmuştum.

Bu sene çağırmamışlar. Böyle haller benim hiiiç umurumda olmaz. Kendilerinin tercihi.

Ödüllere baktım.

Şiir Ödülü Arif Ay’a verilmiş. Çok sevindim. Arif Ay -söylemek benim haddime değilse de- iyi şairdir. Hem kendisine ait bir sesi, hem emeği vardır. ‘Bizim tarihimiz’i şiirin diliyle yazması şiirinin içinde büyük yekun tutar. (Kaldı ki bir ‘otorite’ olarak değil ama bir okur olarak söylemek haddimedir.)

Ahmet Yaşar Ocak, Fikir Araştırma Ödülü’ne layık görülmüş.

Bazen, memleketteki binlerce -belki on binlercedir- belli-belirsiz profesöre bakıp, Ahmet Yaşar Hoca profesörse bunlar niye profesör diye düşündüğüm olur. Anadolu’nun sosyal ve itikadi tarihi konusunda en yetkin ilim adamımız odur. Ödüle değer katacak bir alimdir.

Muhammed Harb Mısırlıdır. Şahsen tanıma fırsatım olmadı. Kendisini yıllar önce yaptığı Hızırla Kırk Saat çevirisinden hatırlıyorum. Üstat Necip Fazıl’dan da Arapçaya çeviriler yapmıştır. Mehmet Akif ve Ömer Seyfettin’le ilgili çalışmalarını ödül duyurularından öğrendim.

Sadece bunların hatırlanması açısından bile Muhammed Harb’e verilen Uluslararası Kültür Sanat Ödülü önemli.

Nevzat Atlığ denilince herkesin aklına öncülük ettiği Türk Musikisi koroları gelir. Bundan ibaret değil. Asıl ihtisası doktorluk. Kıdemini anlatmak için not ediyorum, daha babamın çocukluk çağında İstanbul Üniversitesi Korosu’nda kemaniymiş. TRT yönetiminde bulunduğu sıralarda Türk musikisiyle ilgili bir çok basım ve yayın çalışmasına önayak olmuş. 1987’de kendisine Devlet Sanatçısı unvanı verilmiş. Saygı Ödülüyle yeniden hatırlanması bir vefakarlık örneği.

Hikaye-Roman Ödülü’ne layık görülen Aykut Ertuğrul’u öykülerinden ve dergilerinden tanıyorum. Titiz, çalışkan ve kendine has. Bu sene öyküyü doğru dürüst takip etmedim. Ama Necip Tosun amansız bir öykü takipçisidir. Diğer jüri üyelerinin de adil olduklarından eminim.

‘İlk Eserler Ödülü’nde iki isim var. Biri Yasemin Karahüseyin biri Fatih Baha Aydın. İmzalarına aşinayım. Eserlerini henüz okumamış olmak benim eksikliğim. Ödül metinlerinde ‘özgünlük’lerine vurgu yapılıyor. Tebrik ediyorum. İlk fırsatta okuyacağım.

(KARAR)

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
444 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...