logo

18 Ocak 2019

Makedonya, Makedonya


Hakan Albayrak
h.albayrak@gmail.com

Yugoslavya federasyonunu oluşturan altı özerk cumhuriyetten biri olan “Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti” 1991’de bağımsızlığını kazandı ve ismindeki “Sosyalist”i atıp “Makedonya Cumhuriyeti” oldu.

Yunanistan, ‘Hop! Kendine Makedonya Cumhuriyeti diyemezsin! Makedonya benim bir bölgemin ismi. İleride bu topraklarım üzerinde hak iddia etmeyeceğin ne malum?’ diye ayağa kalktı.

Birleşmiş Milletler, Yunanistan’ın hassasiyetini bir nebze gözeterek, yeni bağımsız devleti “Makedonya Cumhuriyeti” değil “Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya” ismiyle bünyesine kabul etti.

Makedonya Cumhuriyeti’nin Yugoslavya zamanındaki ismine (Önce “Yugoslavya Halk Cumhuriyeti”, sonra “Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti”) de itiraz etmiş olan Yunanistan, pek içine sindiremese de bu formüle razı oldu.

Üsküp yönetimi ise ‘Tamam, uluslararası belgelerde Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya olarak anılmayı kabul ettik; fakat devletimizin anayasal ismi Makedonya Cumhuriyeti olmaya devam edecek’ dedi.

Bu ısrar, Yunanistan’ı çileden çıkardı.

Makedonya Cumhuriyeti’ne dünyayı dar etmeye ahdetti Yunanistan.

25 sene boyunca AB’de, NATO’da, sözünün geçtiği her yerde Makedonya Cumhuriyeti’ne engel çıkardı.

***

Nihayet geçen senenin haziran ayında bu isim meselesi hal yoluna girdi veya girmiş gibi oldu.

Yunanistan ve Makedonya hükümetleri, Makedonya devletinin “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” ismini almasında anlaştı.

Makedonya parlamentosu bunu tasdik etti.

Şimdi gözler Yunanistan parlamentosunda.

Ana muhalefet partisi -muhafazakâr- Nea Dimokratia, anlaşmaya karşı çıkıyor.

Aşırı milliyetçi cenahın anlaşmaya tepkisini anlatmaya ise “karşı çıkıyor” ifadesi kâfi gelmez.

Makedonya isminin Yunanlara ait olduğunu ve sadece Yunanlar tarafından kullanılabileceğini ileri sürerek hükümeti Yunan milletine ihanetle suçlayan “Altın Şafak”a mensup bir milletvekili, bu “ihanet”in önüne geçmek için ordunun yönetime el koymasını bile istedi.

Türkiye’de daha ziyade Kardak kaşıyıcısı olarak tanınan Panos Kammenos liderliğindeki ANEL -Bağımsız Yunanlar Partisi- de isyanlarda.

***

ANEL, Aleksis Çipras liderliğindeki koalisyon hükümetinin küçük ortağı idi.

Solcu SYRIZA’nın aşırı milliyetçi payandası…

300 sandalyeli Yunanistan parlamentosunda sandalye sayısı 145’te kalan SYRIZA, iktidara gelebilmek için yedi sandalyeli ANEL’in desteğini istemek zorunda kalmış ve ANEL lideri Panos Kammenos bu desteğin bedeli olarak savunma bakanı yapılmıştı.

Kammenos geçen pazar günü Makedonya meselesi yüzünden istifa etti, ANEL hükümetten çekildi.

Bu durumda hükümet için güven oylamasına gidilmesi gerekiyordu, gidildi.

Aleksis Çipras hükümeti -SYRIZA dışından altı milletvekilinin desteğiyle- güven oyu aldı.

Güven oyu verenler arasında ANEL’den dört milletvekili de var.

Bunlar “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti”ne de evet der mi?

İmkânsız.

Peki, altı milletvekili bulunan liberal solcu parti To Pami bu konuda hükümeti destekler mi?

Muhtemel.

***

Yunan siyasetindeki Makedonya tartışmasının nereye varacağı bir yana; zaten yeterince sorunlu olan Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde provokatif üslubuyla ‘ekstra sorun’ teşkil eden Panos Kammenos’un savunma bakanlığının bu vesile ile sona ermiş olması sevindirici bir gelişme.

(KARAR)

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
570 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...