logo

29 Ekim 2018

İslam fıkhının bügün de söyleyecek bir sözü olmalı


Mehmet Ocaktan
m.ocaktan@gmail.com

Bütün toplumsal değişim ve gelişmeler ilahi iradenin bir sonucudur, kısacası hayatımızda yaşadığımız her durum Allah’ın bilgisi dahilindedir. Ve bütün insanlık tarihi boyunca insanın iyi ve kötü karşısındaki duyarlılığı ve davranış biçimleri de Allah’ın insanı yarattığı fıtrat üzere gerçekleşmektedir. İnsanların aile kurmaları, utanma duygusu, başkalarının malına, canına kastetmeme gibi davranışlar dinin kuralları olduğu gibi aynı zamanda fıtratın da bir gereğidir. Yani bu tür insani davranışlar sadece İslam toplumlarının değil, bütün toplumların ahlaki temelleridir.

İşte fıkıh insanların günlük hayatlarında karşılaştıkları problemlere çözüm üreten dini bir disiplindir. Ancak bunu yaparken fıkıh tarihi süreç içinde dönemsel farklılıkları, kültürel, sosyolojik şartları ve yaşanan değişimleri dikkate alan dinamik bir yapı olmak durumundadır. Ve fıkıh uygulamaları, Kur’an ve sünnete aykırı olmamak kaydıyla Müslümanların günlük hayatlarına ilişkin çözümler üreterek ameli alanda bir zenginlik üretmelidir.

Özellikle son yüzyılda fıkıh, bir akide meselesi haline dönüştürüldüğü için, dinin esası gibi algılanmaya başlanmıştır. Oysa Allah neye nasıl inanacağımızı ‘akaid’le belirlemiştir. Ancak tarihsel süreç içinde fıkıh dinle öylesine iç içe geçmiştir ki, fıkhın reel karşılığı ve rasyonalitesi kaybolmuştur. Çünkü fıkhı bir ‘Allah kanunu’olarak ortaya koyduğunuzda, aynı zamanda insanların itiraz etmesini de önlemiş oluyorsunuz. Bunun anlamı şudur; dini Allah göndermiştir, fıkıh da Allah’ın şeriatı olduğuna göre toplumun bütün sorunlarını çözebilecek güce sahiptir.

İşte bu anlayış temelinden hareketle günlük sorunlara çözüm üretmek de, sistem inşa etmek de, siyasal ve ideolojik meseleleri vuzuha kavuşturmak da fıkhın sorumluluğu olarak görülmeye başlanmıştır. Kısacası, Ali Bardakoğlu Hoca’nın ifadesiyle, modern dönemde öfkeli, savunmacı, tepkisel dindarlığımız fıkıh üzerinden ifade edilerek; kavgalar fıkıh üzerinden yapılmış ve fıkıh sonunda beşeri ve rasyonel özelliğini kaybederek akidevi bir yapıya bürünmüştür.

Yani özlenen İslami düzeni kurmak için bütün umutlar fıkha bağlandı. Ancak fıkıh kendi içinde yenilenmeyi sağlayamadığı için modern dönemin yeni ihtiyaçları ortaya çıktıkça, geleneksel dini bilgi yeni insani durumlara cevap veremez hale geldi. Maalesef fıkıh, beşeri yönü görmezden gelinerek akidevi bir kulvara mahkum edildiği için toplumdaki din algısı da zaafa uğramaya başladı.

Neticede günümüzün dindarları fıkha hep bir özlem olarak inandılar, ama hayatlarını reel dünyanın gerçeklerine göre yaşadılar. Ama yeri geldiğinde fıkha imanı bir ‘dindarlık testi’ olarak kullanmayı da ihmal etmediler.

Bugün geldiğimiz noktada gerçeklerle yüzleşmek ve klasik fıkıh öğretisinin modern zamanlarda uygulanabilirliğini tartışmak durumundayız. Kuşkusuz burada en büyük görev İslam ulemasına düşmektedir.

Eğer insanlık tarihinin yüzyıllar içinde evrilerek ve değişerek akan gerçekliğini görmeden, fıkhı katı kurallar yığını olarak görmeye devam edersek, dinin çağlar üstü mesajını modern zamanların insanlarına ulaştırmakta büyük problemler yaşamaya devam ederiz. Oysa fıkıh yaşadığımız hayatın sorunlarıyla diyalog içinde olmalı, içinde geliştiği toplumun, coğrafyanın kültürünü doğru analiz ederek, hayatın içinde yeni çözümler üretmelidir.

Mesela evlenmeden, boşanmaya, faiz ve kredili sisteme kadar pek çok konuda ne yazık ki fıkıh yeni yorumlar üretememiştir. Fıkıhçılarımız çoğu zaman hayatın tabii akışına ve olaylara cevap vermeyi değil, Hile-i Şer’iyye yöntemini kullanarak durumu idare etmeyi tercih etmişlerdir. Daha açık ifade etmek gerekirse, katı kurallardan vazgeçerek dinin temel ilkeleri üzerinde yeni yorumlar inşa etmek yerine, bir bakıma kaçış yollarını göstermiştir.

Konunun daha sağlıklı bir şekilde anlaşılabilmesi için Prof. Dr. Ali Bardakoğlu Hoca’nın “Yüzleşme” kitabındaki fıkıhla ilgili şu tespitini dikkatle okumakta yarar var: “Geldiğimiz noktada, fakihlerin bu katı kuralcılığı İslam fıkhının gelişmesinin ve modern dünyaya bir şeyler söyleyebilmesinin önündeki en büyük engeldir, hatta İslam’ın doğru algılanmasının ve anlaşılmasının önünde bir engeldir. İslam toplumlarında gerek siyasal gerekse bireysel dünyevileşmenin en büyük amillerinden birisi de fıkhın bu realiteye ve rasyonelliğe gözünü kapamış kuralcılığıdır.”

(KARAR)

Etiketler:
Share
392 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...