Son Dakika
Suriye’deki Baas zulmü ve onun devam etmesi için gelmiş olan işgal güçleri bayram seyran demeden saldırmaya devam ettiler. Baas zulmünün ve onun arkasında duran işgal güçlerinin hedefinde son dönemde İdlib bölgesi var. İdlib’in, 4-5 Mayıs 2017 Astana toplantısında Türkiye, Rusya ve İran’ın ittifakıyla “Gerginliği Azaltma Bölgesi” ilan edilmesine rağmen, Suriye’de halen işgal güçlerini bulunduran İran ve Rusya anlaşmaya bağlı kalmayarak saldırılar gerçekleştirdikleri gibi Baas güçlerinin saldırılar gerçekleştirmesini önlemek için de herhangi bir girişimde bulunmuyorlar.
Baas güçlerinin ve arkasında duran işgal güçlerinin İdlib’deki saldırılarında büyük ölçüde siviller hedef alındığı için sivil savunmasız insanlardan sürekli can kaybı oluyor. Dediğimiz gibi bu saldırılar maalesef bayram öncesinde ve bayramda da devam etti.
Saldırılar zaman zaman rejim ve işgal güçleriyle direniş güçleri arasında çatışmalara da neden oldu. Bu çatışmalarda rejim güçlerinden ve hatta onlara destek veren işgal güçlerinden de kayıplara neden oldu.
Baas rejimi İdlib halkını sıkıştırmak için bir yandan da Halep’tekine benzer bir yöntem uygulamaya ve burada yaşayan ahaliyi aç bırakmaya çalışıyor. Ancak şimdilik Halep’te yaptığı şekilde İdlib’i de her taraftan kuşatma altına alma ve dışarıdan insani yardım ulaşmasını engelleme imkanı yok. O yüzden ahalinin gıda malzemelerini temin ettiği önemli kaynaklar niteliğindeki arazilerini yakıp, ekin alanlarını tahrip etmeye çalışıyor. Bu yöndeki faaliyetlerini bayram günlerinde de sürdürdü.
Baas rejimi “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” anlaşmasına rağmen bu bölgeye yüklenerek burayı aşamalı bir şekilde sıkıştırmak ve buraya sığınmış olan tüm mültecileri ya teslim olmaya ya da bu bölgeyi de terk etmeye zorlamak istiyor. Bu arada direniş güçlerini de silah bırakmaya zorlayacağını ve İdlib üzerinde kontrolü ele geçirebileceğini düşünüyor. Ancak direniş güçleri bu bölgeyi Baas güçlerine teslim etmemek için kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.
Burada asıl önemli olan Astana’da yapılan anlaşmaya bağlı kalınması, saldırıların durdurulması ve bir an önce siyasi çözüme gidilmesi için faaliyetlerin yeniden başlatılmasıdır. İdlib’in sıkıştırılmasının Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgasına sebep olacağı, Türkiye’nin de bu yeni göç dalgasını kaldırmasının kolay olmayacağı o yüzden Suriye meselesinin kendi sınırları içinde bir çözüme kavuşturulmasının gerektiği biliniyor.
Bayramdan üç gün önce 1 Haziran 2019 tarihinde Mekke’de İslami İşbirliği Teşkilatı’nın 14. Zirvesi gerçekleştirildi. Zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katılmadı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. İİT Zirvesi’nde en çok gündem oluşturan konu Kudüs meselesiydi. Zirveden sonra yayınlanan bildiride ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ve Filistin’in işgalini destekleyen herhangi bir uluslararası pozisyonun kınandığı dile getirildi. Fakat işin ilginç olanı bu açıklamayı yapan zirveye Filistin toprakları üzerindeki işgali meşrulaştırmak amacıyla hazırlanmış olan Yüzyılın Anlaşması planının hayata geçirilmesi için en önemli yardımcı güç olarak seçilen Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yapması.
30-31 Mayıs 2019 tarihinde de yine Mekke’de Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi gerçekleştirildi. Önemli olan bir gelişme bu zirveye Katar’ın da davet edilmesiydi. Ancak Katar adına emir değil Başbakan Abdullah bin Nasır Âli Sani katıldı.
Aynı tarihlerde Mekke’de bir de Arap Birliği teşkilatının olağanüstü zirvesi gerçekleştirildi. Böylece 30 Mayıs – 1 Haziran günlerinde Mekke üç önemli zirveye ev sahipliği yaptı.
(YENİ AKİT)
Etiketler: Ahmet VarolYorum yapabilmek için Giriş yapın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
02 Mart 2020 YAZARLAR
02 Mart 2020 YAZARLAR
04 Ocak 2020 YAZARLAR
03 Ocak 2020 YAZARLAR