logo

01 Ocak 2020

Güneşi yakalamak için umudun adını mavi koyun


Mehmet Ocaktan
m.ocaktan@gmail.com

Sadi Şirazi’ye atfedilen şu cümleyi her okuduğumda ömrümün geçen yıllarına bakıp bir iç muhasebe yapma ihtiyacı hissederim: “Bir dere kenarına otur da, ömrünün geçişini seyret.”

Ömrümüzden bir yıl daha eksildi ve bugün hayallerimizi yeniden tamir ederek 2020’ye ayak bastık… 2019 yılı boyunca kimi zaman zamanı hoyratça harcadık, kimi zaman da yol gösterecek birisinin gelmesini bekledik.

Henüz harcayacak çok vaktimiz vardı, bu yüzden zaman zaman güneşin altında yatmaktan, pencerelerde yağmuru izlemekten yorulduk, çünkü vaktimiz çoktu.

Ve bir de baktık ki koca bir yılı geride bırakmışız. Kimse bize ne zaman koşacağımızı söylemedi, başlama işaretini kaçırdık ve sonra koşup durduk güneşi yakalamak için…

Güneş arkamızdan dolanıp yeniden doğdu, şimdi güneş yine aynı güneş ama biz artık aynı biz değiliz. Biraz daha yaşlandık, saçlarımızın rengi soldu ve ölüme biraz daha yaklaştık.

Gittikçe kısalmakta yıllar, galiba pek vaktimiz kalmadı yeni hayaller kurup, yeni şarkılar söylemeye…

Bilmem sessizce umutsuzluğa sarılıp avarelik etmek için vaktimiz olacak mı?

Zira vakit geçti, şarkı bitti çoktan…

Çok acılı zamanlardan geçtiğimiz için, hüzünleri durdurmak elimizden gelmiyor. Ne yaşanan acılar için çarelerimiz var, ne de umutlu olmak için yeni şarkılarımız…

Bu ülkede hiç bu kadar umutsuz ve çaresiz olmamıştık. Özgürlüklerin önünü kapatan duvarların her geçen gün biraz daha yükseldiğini görüyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor, sadece oturup yüreğimize merhem olsun diye şiirlerin son dizesinden sesimizi duyurmaya çalışıyoruz o kadar…

Düşünün ki yargıya güven konusunda dünyadaki 167 ülke arasında 103. sıradayız, bu bile başlı başına bir umutsuzluk göstergesi. Ama her şeye rağmen umutlarımızı ve hayallerimizi bu karamsarlığa teslim etmeyeceğiz.

2020’nin bu ilk gününde ekmek, hava ve su kadar ihtiyacımız olan hukuku ve özgürlükleri korumak için gerekirse bütün şiirleri yeni baştan yazıp, biten şarkıları daha gür bir sesle söyleyeceğiz…

Hakkaniyetin kaybolduğu, vicdanların bunca yaralandığı bir dünyada, hayali umutlar peşinde değilim elbette. Ama biliyorum ki güneş her sabah yeniden doğacak, hayat yeniden başlayacak ve gülümsemek için vaktimiz olacak. Öyleyse Gülten Akın’ın “Deli Kızın Türküsü”nü bir kez daha okumak için vaktimiz var demektir.

/Sabahleyin

Karayı kaldırın mavi koyun umudumu yitirmedim
Beni çağırın gülümserken uykunun bir yerinde
Eliniz beyazken uzatın isterim
Karayı kaldırın sevgi koyun umudumu yitirmedim

Ben ışıklar konfetiler bayramlar istemem
Uzanmışım gölgeliğe bir başıma
Şu uzaktan tükenmez yalnızlıktan
İçten içe ürküyorum ama
Böyle de iyiyim

Siz dayanılmaz bir “Günaydın”sınız
Sabah sabah insanı ayağına getiren
Hiç yoktan dünyayı kendini sevdiren
Siz çocuk ağızlı bir “Günaydın”sınız

Çocuk ağzınızla biraz daha durun
Gittiğinizde güz gelmiş olacak

Güz gelirken bir yanı kara sevdalarla
Avcumda bu yavru kuş varken tedirgin
Sizde tutunacak yaslanacak kollar
Biraz daha durun biraz daha
Karayı kaldırın mavi koyun umudumu götürmeyin/

(KARAR)

Etiketler:
Share
368 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...