logo

01 Aralık 2018

G20 Liderler Zirvesi


Ahmet Varol
a.varol@gmail.com

G20 daha çok ekonomik boyutlu bir uluslararası ittifaktır. İngilizcedeki Group of 20’nin kısaltmasıdır. Bunlar da dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan 19 ülke ile Avrupa Birliği’nden oluşuyor. Ancak söz konusu 19 ülke içinde dünyanın en zengin ülkeleri yer almakla birlikte zenginlik sıralamasına göre ilk 19’u oluşturmuyorlar. İlk 31 ülke içinde yer aldıkları söylenmektedir. Yani bu gruba üye olmadıkları halde bu gruba üye ülkelerin bazılarından daha zengin ülkeler de mevcuttur. Bununla birlikte grup dünyanın ileri gelen zenginlerinin yanı sıra Avrupa Birliği’ni de içinde bulundurduğundan dünya ekonomisinin %85’ini kontrol ediyor. Toplantılarında üye ülkelerin ekonomik politikalarına ağırlık vermekle birlikte gerek üye ülkelerin siyasi sorunlarını ve gerekse küresel boyuttaki sorunları da gündemine alıyor.

G20 Liderler Zirvesi dün yani 30 Kasım 2018’de Güney Amerika ülkelerinden Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te başladı ve bugün de devam edecek. Çeşitli konuların ve sorunların ele alındığı ortak toplantılar düzenlendiği gibi birtakım ikili görüşmeler de gerçekleştiriliyor.

Görüşmelerde ele alınacağı bildirilen gündem maddeleri arasında genel bazı konularla ilgili politikaların yanı sıra bazı özel meseleler de yer alıyor.

Zirvenin ana gündem maddelerinin çalışma hayatının geleceği, kalkınma için altyapı ve sürdürülebilir gıda geleceği gibi temel konular olduğu ifade edildi. Bu arada kripto para konusu başta olmak üzere yeni şartların ortaya çıkardığı birtakım konuların ve sorunların da gündem maddeleri arasında yer alacağı ifade edildi.

G20 Liderler Zirvesi’nin en önemli gündem maddelerinden biri son zamanlarda yaşanan bazı gelişmelerden dolayı yeniden ısınan Ukrayna-Rusya gerginliği. ABD Başkanı Trump, Moskova’nın bu konuda son dönemde sergilediği tavırdan dolayı Rusya Cumhurbaşkanı Putin’le yapacağı ikili görüşmeyi iptal etti. Trump’ın bu kararı almasında Rusya’nın Ukrayna’ya ait 3 gemiyi 24 askeri personeliyle birlikte Kerç Boğazı’nda alıkoymasının önemli rolü oldu. ABD yönetimi bunun bir provokasyon olduğunu söyledi. Ama Trump’ın bu tavrının Rusya’nın Ukrayna’yla ilgili politikası üzerinde pek etkili olmadığı görülüyor.

ABD’nin Çin ile ticaret savaşının da zirvenin gündem maddeleri arasında yer alacağı ifade edildi. Bu iki ülke arasındaki ticaret savaşı sadece bu ülkeleri değil genel anlamda dünya ticaretini de etkiliyor.

Zirveyle ilgili dikkat çeken hususlardan biri de Suudi Arabistan veliaht prensi MBS’nin kalabalık bir ekiple zirveye katılıyor olması. Onun bu zirveye katılması öncesinde bazı insan hakları kuruluşları tarafından Arjantin’deki yargı organları nezdinde aleyhine dava açılmış ve Kaşıkçı cinayetinden ve Yemen’deki katliamlardan dolayı aleyhine soruşturma başlatılması istenmişti. Ellerinin iyice kanlara bulaşmış olması MBS’nin gittiği her yerde sorun olmasına yol açıyor. Ama her şeye rağmen Arjantin onun katılmasına engel olmadı veya Trump’ın MBS’yi aklama amaçlı tavırlarından dolayı engel olamadı. Ama yine de onun katılması tartışmalara neden oldu. Bununla birlikte bazı ülkelerin liderlerinin onunla ikili görüşmeler yapacakları açıklandı. Onunla ikili görüşme yapacağını söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, görüşmesinde Kaşıkçı cinayetini de gündeme getireceğini bildirdi.

Arjantin’deki bazı sivil toplum kuruluşları G20 Zirvesi’ni protesto edeceklerini açıkladılar. Bu yüzden Arjantin yönetimi protestoların ciddi problemlere yol açmasını engellemek için başkent Buenos Aires’te çok geniş çaplı güvenlik tedbirleri aldı ve halktan da ya şehri terk etmelerini veya evlerinde kalmalarını, sokağa çıkmamalarını istedi.

(YENİ AKİT)

Etiketler:
Share
306 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...