logo

16 Mart 2019

Boş koltuk


Taha Kılınç
t.kilinc@gmail.com

Ellerindeki sapan taşlarıyla İsrail tanklarına karşı koyan Filistinli gençler, 1987’de patlak veren Birinci İntifada’nın sembolü haline gelmişti. İşgal, baskı ve aşağılamayla geçen on yılların öfke birikimi Filistinlileri sokaklara dökmüş, İsrail’in ummadığı ve beklemediği bir direnişe dönüşmüştü. İntifada, Filistinlilerin sadece öfkesini değil, enerjisini ve birikimini de açığa çıkarmıştı. Tankların karşısına göğüslerini korkusuzca geren Filistinli gençler, denkleme dâhil olmak ve önemsenmek istediklerini en güçlü biçimde haykırıyordu.

Kısa adıyla “Hamas” olarak bildiğimiz el-Hareketu’l-Mukâvemeti’l-İslâmiyye (İslâmî Direniş Hareketi), işte Birinci İntifada’nın bu zorlu şartlarında doğdu. Ahmed Yâsîn isimli, tekerlekli sandalyeye mahkûm bir eğitimci tarafından temelleri atılan ve kuruluşu duyurulan hareket, İsrail işgaline karşı İslâmî bir mücadele vaat ediyordu. Bilâhare silahlı kanadını da -İzzeddîn Kassâm Tugayları- tesis edecek olan Hamas’ın söylemleri, Filistin toplumunda heyecanla ve umutla karşılanmıştı.

Böylece Birinci İntifada, İsrail açısından iki sürprizi birden getirmişti: Filistinlilerin direniş potansiyelinin, zayıflamak şöyle dursun, aksine güçlendiği ve bilendiği görülmüştü. Ve bu direniş, İsrail’in karşısına artık İslâmî iddiaları olan, halk tarafından güçlü bir desteğe sahip, silahlı mücadele ajandasını da elinde tutan organize bir güç olarak dikilmişti. O zamana kadar Filistin tarafının taleplerini ciddiye almayan ve sadece kaba kuvvetle bastırmak yolunu tercih eden İsrail yönetimi, Filistin cephesinin iki ana kampa ayrıldığını görmekte gecikmedi. Yaser Arafat ve ekibinin “tek temsilci” olarak sahnede boy gösteregeldiği Filistin arenasında radikal bir değişim yaşanıyordu. Hamas, hem de ciddi bir toplumsal destekle, İsrail’e karşı direnişte öne çıkıyordu. İsrail, şimdi bir değil iki ayrı Filistin’le mücadele etmek zorunda olduğunu fark etmişti. Bu mücadeleyi kazanmanın tek yolu, o Filistin’lerden biriyle masaya oturmaktı.

Hamas’ın siyasî ve askerî bir alternatif olarak meydanda boy göstermesi, sadece İsrail’i değil, belki ondan daha da fazla, Yaser Arafat ve ekibini endişelendirmişti. Arafat’ın liderliğindeki Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) meşruiyeti ve yeterliliği açıkça sorgulanıyor, İsrail işgaline karşı direnişte FKÖ zemin kaybediyordu. Filistin halkına somut bir şeyler sunulamadığı takdirde, Hamas’ın rakibini ezip geçmesi işten bile değildi. Filistinlilerin gündelik hayatında somut iyileştirme ise, ancak İsrail’le anlaşma sağlanmak suretiyle mümkün olabilecekti.

Yakın tarihe “Oslo Görüşmeleri” adıyla geçen müzakere maratonu (1992-93), Birinci İntifada şartlarının İsrail ve Arafat’ı birbirine doğru adeta iteklediği bu mecburiyet ortamında filizlendi. 14 zorlu toplantının ardından, 13 Eylül 1993’te Beyaz Saray’ın bahçesinde imzalanan ve iki yıl sonra imza edilen ilave mutabakatla ayrıntılandırılan anlaşmayla, bugün Ramallah merkezli olarak varlığını sürdüren “Filistin Yönetimi” doğuyordu. Dünya medyasının da körüklemesiyle, Filistin tarafı adeta tamamen özgürlüğüne kavuşmuş gibi bir hisse kapılmıştı. Oysa İsrail’in yaptığı hem işgali derinleştirmek hem de Filistin saflarındaki ayrışmayı bir uçuruma dönüştürmekti.

* * *

Filistinlileri İsrail karşısında temsil etmek ve mücadelenin liderliğini yürütmek iddiasındaki ilk resmî hareket, 1964’te Ahmed Şukayrî liderliğinde kurulan FKÖ olmuştu. 1959’da arkadaşlarıyla Fetih’i kuran Yaser Arafat, o dönemde henüz Arap dünyasının muhatap kabul ettiği bir isim değildi. 1967’deki Altı Gün Savaşı’nda İsrail’e karşı alınan kapsamlı yenilgi, Arafat ve arkadaşlarının FKÖ yönetimine meydan okumasına yol açtı. 1969’da, Arafat ve ekibi FKÖ’yü çoktan ele geçirmişti. Arafat, 11 Kasım 2004’teki ölümüne kadar FKÖ liderliğini sürdürecekti.

FKÖ yönetimine başkaldırarak kendi hareketini “Filistin’in tek temsilcisi” konumuna yükselten Arafat, 1987’de Hamas’ın kuruluşuyla içeriden bir başkaldırıya ve isyana muhatap oldu. Hamas, FKÖ’nün kuruluşundan neredeyse 20 yıl sonra ortaya çıkmış bir hareket olarak, sabırla değişim bekleyen yeni nesillerin hayal kırıklığını da temsil ediyordu. Bugün Filistin’deki ayrışmanın da sembolüne dönüşen Fetih ve Hamas çizgileri, aynı zamanda toplumsal beklentilerin ve dönüşümlerin izdüşümü olarak da okunabilecek özgeçmişlere sahip.

* * *

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, geçtiğimiz hafta Filistin başbakanlığına yeni bir ismi atadı: Muhammed Ştayye. Kendisine en yakın figürlerden birini böylece yeni hükümeti kurmakla görevlendiren Abbas’ın bu seçimi, Hamas tarafından “statükonun devamı” olarak tanımlanarak, Ştayye’nin “birlik hükümeti” ajandasını uygulayacak bir isim olmadığının altı çizildi.

Hâlihazırdaki bölünmüşlük, dağılmışlık ve parçalanmışlık ortamında, Filistin başbakanlığı makamı, aslında boş bir koltuktan ibaret. Başbakanın herhangi bir fonksiyonu olmadığı gibi, Filistin cephesinde taraflar arasındaki uçurumun derinliği, o koltuğun kolayca doldurulmasını da imkânsız hale getiriyor.

Buradan, sıklıkla tekrarladığımız yere geliyoruz: Filistin’deki sorunun esas ağır tarafı, Filistinliler içindeki ihtilaflar. İsrail işgali, bu ihtilafların sağladığı rahatlığın keyfini sürüyor.

(YENİ ŞAFAK)

Etiketler:
Share
308 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...