logo

21 Kasım 2018

Akademisyenlerin gözaltına alınması kimin işine yarar?


Mehmet Ocaktan
m.ocaktan@gmail.com

Bana saf diyebilirsiniz, hatta “Senin dünyadan ve Türkiye’den haberin yok, memlekette olup bitenleri görmüyor musun?” diye sitemde de bulunabilirsiniz. Haklı olabilirsiniz, ama 70 milyonu kucaklama iddiasıyla yola çıkan, kuruluş felsefesinde insan haklarını, özgürlükleri ve hukukun üstünlüğünü her şeyin üstünde tutan bir partinin kendi ilkelerini yok sayan bir tutum içinde olabileceğine inanmıyorum, daha doğrusu inanmak istemiyorum.

Çünkü bir hükümet için, iktidarı döneminde kendi gibi düşünmeyen akademisyenlerin, sivil toplum insanlarının gözaltına alınması, bırakın ilkelerini yok saymayı doğrudan kendi ayağına kurşun sıkmak anlamına gelmektir. Üstelik de hükümetin yurt dışındaki bilim insanlarını Türkiye’ye geri döndürmek amacıyla yeni bir teşvik programı açıklamasının hemen ardından Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın da aralarında bulunduğu 14 kişinin gözaltına alınmasını akıl ve mantıkla izah etmek mümkün olmadığı gibi, hükümetin hedeflerini de dinamitleyen bir girişimdir. Dışarıdan böyle bir tabloyu seyreden bu ülkenin akademisyenlerinin, pırıltılı zekalarının zihinlerinde nasıl bir Türkiye fotoğrafı canlanacağını herkesin iyi analiz etmesi gerekiyor.

Düşünebiliyor musunuz Gezi’den tam beş yıl sonra, adı geçen akademisyenler, Gezi Parkı eylemlerinde Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde faaliyetlerde bulundukları iddiasıyla gözaltına alınıyorlar. Yargı o kadar hızlı işliyor ki, suç isnadını ancak beş yıl sonra yapabiliyor, şaka gibi değil mi, ama şaka değil…

***

Demokratik hukuk devletinde esas olan ifade özgürlüğüdür, hukukun üstünlüğüdür. Ve bir toplumda her görüşten, her fikirden, her etnik aidiyetten insanlar kendilerini özgürce ifade edebiliyorlarsa o sistemin adı demokrasidir. Eğer üzerinden beş yıl geçmiş bir olayın ardından bilim insanları hiçbir delil olmadan sabahın köründe evlerinden alınıp gözaltına alınıyorlarsa, o toplumda insanlar kendilerini güvende hissedemezler.

Peki bunca demokrasi tecrübemize ve hiç hak etmediğimiz halde dünyada Türkiye ile ilgili negatif algıya rağmen, böyle bir olay nasıl yaşandı?

Ya da şöyle sormak lazım belki, bu gözaltılar kimlerin işine yarıyor? Bir kere AK Parti’nin işine yaramadığı çok açık. Zira bizzat AK Parti kendi belirlediği kuruluş ilkelerinde diyor ki: “Adaletin tesisi kalkınmadan önce gelir. Demokratik bir hukuk devleti anlayışını hayata geçiremeyen ve adalete güveni tesis edemeyen ülkelerin, ekonomik yönden kalkınması da mümkün değildir.”

Akademisyenlerin gözaltına alınması kimin işine yarıyor bilemem ama, kimlerin bu ayıbı sevinçle karşıladığını çok iyi biliyorum. Dindar ulusalcılar ve Kemalist ulusalcılar pek mutluydular… “Gezi’nin beynini” bulduklarını açık açık yazarak Türkiye’nin demokrasi liginde olmasından son derece mutsuz olduklarını bütün dünyaya ilan ettiler.

Adaleti, güveni tesis etmek üzere yola çıkan bir partinin iktidarında “gözünün üstünde kaşın var” diye insanlar keyfi bir anlayışla durup dururken gözaltına alınabilirler mi? Yaşanan örnekte de olduğu gibi, demek ki alınabiliyorlarmış. Böyle bir tablo karşısında insan ister istemez, demokrasi zaafının yaşandığı bir ortamda “Acaba birileri fırsattan istifade başka bir hesap mı görüyor?” diye sormadan edemiyor. Pek ihtimal vermiyorum ama, varsayalım ki devlet içinde farklı güç merkezleri var ve onlar durumdan vazife çıkararak kendi ajandalarına göre hesap kesiyorlar.

Hemen belirtelim, kim hangi gerekçeyle ne tür hesap yaparsa yapsın, nihai olarak bir ülkedeki pozitif ve negatif gelişmelerin sorumluluğu iktidarlara aittir. Dolayısıyla iktidar da memlekette olup bitenlerin seyircisi değil, doğrudan sorumlu aktörü konumundadır.

(KARAR)

Etiketler: » » » » »
Share
516 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...