logo

13 Aralık 2019

Adalet Bakanı ne diyor?


Taha Akyol
t.akyol@gmail.com

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye’deki yargı sorunlarını bir ölçüde olsun çözebilmek için samimi bir gayret içinde. Daha önemlisi, bu sorunların yargı hizmetlerini hızlandırmaktan öteye, temel hak ve hürriyetler sorunu olduğunu görüyor.

“Keyfi tutuklamalar… yargı kararlarının meşruiyetini tartışmaya açan uygulamalar” olduğunu açıkça ifade ediyor, sınırlı olan yetkileri çerçevesinde çözümler getirmeye çalışıyor.

İlginç bir tesadüf; 9 Aralık günü İstanbul’da “İnsan Hakları Eylem Planı Projesi” konulu önemli bir toplantı yapıldı. Bakan Gül ve Avrupa Konseyi Başkanı Maria Pejcinovic Buric insan hakları vurgulu konuşmalar yaptılar.

Gül’ün çabalarını yansıtan güzel bir örnekti bu toplantı.

Fakat, ertesi gün, 10 Aralık’ta AİHM’nin Osman Kavala hakkındaki kararı açıklandı. Karar Türkiye’de yargı üzerinde siyasi baskı olduğunu, keyfi tutuklamalar yapıldığını yazıyordu!

Ülkemizdeki ağır hukuk ve adalet sorunları hakkında böyle uluslararası hukuk belgeleri ortada dururken, bizim kendimizi öven konuşmalar yapmamız dünyada kimi inandırabilir ki…

Türkiye içinde bile yargıya güven oranı yüzde 30’dur! Üstelik resmi rakamdır bu.

Yargıya güven deyince, bir çok sorun söz konusudur…

YARGI BAĞIMSIZLIĞI

Türkiye’de yargının birçok sorunları var: Hain darbe girişiminden sonra yapılan tasfiyeleri doldurmak için düşük puanlarla ve siyasi mülakatlarla elemanlar alındı, hakim ve savcı yapıldı.

Bu, hem yargıda siyasallaşmaya hem kalitesizleşmeye yol açtı.

Düşük puanlı elemanlar almanın yarattığı sorunlara Bakan Gül de değinmiş, yeni sınavlarda en az 70 puan aranacağını söylemişti. (3 Aralık 2018)

Daha vahimi aynı süreçte yargı bağımsızlığının da daha bir gerilemiş olmasıdır.

Gül konuşmalarında, yargı sorunları arasında bu “bağımsızlık” meselesine pek değinmezdi. 9 Aralık toplantısındaki konuşmasında ise “özellikle” diyerek bu sorunu ortaya koydu:

“Bu reform belgesinin de 82 milyonun belgesi, eylem planı olmasını hedefliyoruz. Özellikle yargı bağımsızlığı başta olmak üzere her türlü konuda hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, korunması çerçevesinde bir yol haritası temel politika oluşturulacaktır.”

Nedir bu bağımsızlık denilen yargı sorunu?

Çok yalın ve taze bir örnek olarak AİHM’nin Osman Kavala kararında bir örneğini görüyoruz: Cumhurbaşkanı iki konuşmasında Kavala’yı suçlamıştı. Bu suçlamalarla üç ay sonra ortaya çıkan “iddianamedeki suçlamaların ifade ediliş şekli arasındaki benzerlik” AİHM tarafından not edilmiştir!

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile kurulan yargı düzeni, Avrupa Konseyi’nin en yüksek hukuki danışma kurumu olan Venedik Komisyonu tarafından da “yetersiz olan yargı bağımsızlığının daha da zayıflayacağı” belirtilmişti. (Paragraf 129)

Ve işte bugün Adalet Bakanı da “özellikle yargı bağımsızlığı”nı sağlamak gerektiğini söylüyor.

AİHM deyip geçmeyelim…

AVRUPA HUKUKU…

Adalet Bakanı Gül konuşmasında AİHM ve AYM kararlarına büyük değer verdiklerini söyledi. Bu yüksek mahkemeler için “bizi bağlamaz, yabancı şirketleri savunuyorlar, gayri milli” gibi sözler etmedi. Aksine şunları söyledi:

“Yeni eylem planında AHİM kararlarının yanısıra diğer uluslararası belgeleri de titizlikle inceleyerek insan hakları alanındaki yeni gelişmeleri de dikkate almaktayız… Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi gibi dış muhataplarımızın da görüş ve önerilerini alacağız…”

AİHM’yi ‘dış güç’ olarak görenler, AYM’yi “terörü meşrulaştırıyor” diye suçlayanlar bu noktada düşünmelidir: Türkiye’nin hukuk düzeni AİHM ve AYM kararlarında yer alan evrensel ilkelerle çatışıyorsa, ülkeye yatırım çekmek için kimi ikna edebilirsiniz?

Biz de hukuk devletiyiz deme ihtiyacını duyduğumuzda ne ölçüde inandırıcı oluruz?

AK Parti iktidarın ilk iki dönemde Türkiye’ye kabaca yılda 20 milyar dolar yatırım sermayesi geldi. Bunun yüzde 70’ten fazlası Avrupa kaynaklıdır.

Zaten Ortadoğu’dan, Rusya’dan ne gelebilir ki?

Bugün Batı ekonomilerinde sermaye bolluğu sebebiyle faizler negatife dönmüştür. Sermaye dünyada yatırım yapılacak yer arıyor ama neden bize gelmiyor.

Bunun cevabını öncelikle hukuk düzenimizdeki bozulmalarda aramayacaksak nerede arayacağız?

Hülasa, Abdülhamit Gül doğru şeyler söylüyor, samimi gayret içinde. İnşallah uygulamaya etkisi olur.

(KARAR)

Etiketler:
Share
330 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...