logo

11 Mart 2019

Tarihimizdeki ‘biat’ kampanyasını sorgulamadan…


Mehmet Ocaktan
m.ocaktan@gmail.com

Genel olarak İslam toplumlarının tarihsel tecrübesi üzerinden değerlendirme yapıldığında eleştirel düşüncenin gelişmediği yönündeki kanaatin güçlü olduğunu görürüz. Hz. Peygamberin vefatından sonra ortaya çıkan iktidar mücadelelerinde yaşananlar bu kanaati daha da güçlendirmiştir. Özellikle hadislerin toplanması sürecinde, taraflar sıhhati tartışmalı pek çok hadis üzerinden iktidar mücadelesi vermeyi tercih etmişlerdir.

Maalesef İslam toplumunda Hz. Osman’ın şehit edilmesiyle başlayan kırılma, sadece Müslümanlar arasındaki kavgayı derinleştirmekle kalmamış aynı zamanda Hz. Peygambere isnat edilen hadisler kullanılarak mücadele adeta bir ‘biat’ kampanyasına dönüştürülmüştür.

Mesela Müslim’de de yer alan bir hadise göre Huzeyfe’ye Hz. Peygamber şöyle buyurmuş: “Emiri dinler ve itaat edersin. Sırtına vurulsa, malın alınsa dahi dinle ve itaat et.” Aynı şekilde İbn Sa’d’in naklettiğine göre de Hz. Peygamber “Kim biat etmeden ölürse müşrik olarak ölmüştür” buyurmuş. Kuşkusuz bu biat kampanyası sadece Hz. Peygambere isnat edilmekle kalmamış, bazı sahabe de bu görüşe iştirak etmiştir.

Oysa biliyoruz ki, sahabe de insan olması hasebiyle kusurdan beri değildir ve eleştiriye muhatap olmak durumundadır. Unutmayalım ki Kur’an Hz. Peygamber’in “vahiy alan bir beşer” olduğunu değişik vesilelerle dile getirir. Kehf suresinin 110. Ayeti şöyledir: “Ey peygamber! De ki o müşriklere: “Ben de sizin gibi bir insanım. Ancak şu var ki bana Allah tarafından ‘Sizin ilahınız/tanrınız bir tek ilah/ tanrıdır’ diye vahyediliyor…”

Prof. Dr. Mehmed Said Hatiboğlu Hoca, “İslami Tenkid Zihniyeti ve Hadis Tenkidinin Doğuşu” adlı kitabında Hz. Peygamberin istişareye ve eleştiriye verdiği önemi şöyle anlatıyor: “Vahiy dışı tasarruflarında Hz. Peygamber İslam cemaatiyle müşaverede bulunup onların makul teklifleriyle hareket etmiş ve bazı hadiseler vesilesiyle Müslümanlar tarafından tenkidlere maruz kaldığı anlar olmuştur. Bu keyfiyet, İslam’ın bünyesinde fikir hürriyetinin tabii bir neticesidir.”

Sahih İslami kaynakların bize öğrettiği hakikat şudur; Hz. Osman’ın şehit edilmesinden sonra, maalesef sıhhati tartışmalı hadisler ve hatta ayetler de kullanılarak çok kıyıcı bir hilafet ve saltanat kavgası yürütülmüştür ki, bu Müslüman dünyanın en derin yarasıdır. Şu bir gerçek ki özellikle sünnet ruhuna uygun bir yönetim anlayışına itibar etmeyen Emevi hilafeti döneminde, ne zaman bir hadise ihtiyaç hissedilmişse, bu konuda hemen bir hadis rivayet edilmesi dikkat çekicidir. Elbette halifeleri sünnetin ruhuna uygun davranmaya çağıran alimler de olmuştur, ancak yönetim erkinin gücü makul seslerin yaygınlık kazanmasına izin vermemiştir. Hatiboğlu Hoca’nın ifadesiyle “saray ilahiyatçıları”, yönetimin ihtiyacı olan hadisleri rivayet etmekte son derece cömert davranmışlardır.

İşte hilafet ve saltanat kavgalarıyla başlayan zihniyet kırılması, Müslüman dünyada yüzyıllara yayılan ve de dinle tahkim edilen “itaat kültürü”nün derinleşmesine vesile olmuş ve ne yazık ki böyle bir atmosferde eleştirel düşünce gelişememiştir.

Bugün İslam toplumlarında neden hukukun üstünlüğüne dayalı bir sistem inşa edilemediğini, neden hep özgürlük karşıtı despotik rejimlerin kazanıyor olduğunu anlayabilmek için, galiba öncelikle beslendiğimiz geleneksel İslam kültürünü sorgulamamız gerekiyor.

Aslında, dinin bir bakıma araç olarak kullanıldığı hilafet ve saltanat kavgalarının dışına çıkarak, biraz olsun Hz. Peygamberin istişare ve eleştiriye açık örnek hayatı üzerinden bir okuma gerçekleştirebilsek eminim günümüz İslam dünyasının eleştirel bakışa ne kadar ihtiyacı olduğunu daha iyi anlarız. Ve daha da önemlisi, insan hakları temeline dayalı bir demokratik sistemin esasını oluşturan hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı ilkelerinin halen yaşadığımız problemlerin çözümünde ne kadar elzem olduğu gerçeğini daha sağlıklı bir şekilde anlamış oluruz.

(KARAR)

Etiketler:
Share
510 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...