-
21 Ocak 2019 YAZARLAR
Doğu Türkistan, yani bugün “Uygur Özerk bölgesi” olarak adlandırılan coğrafya; burada yaşayanlara “Uygur” deyip geçiyoruz. Esasen Kazak, Kırgız gibi başka Türk topluluklarından bir hayli insanın yaşadığı bir coğrafya burası. Daha genel bir isim olarak “Türkler” veya “Müslümanlar” diyebiliriz. Çin büyük nüfusu ve nüfuzuyla bu coğrafyada terör estiriyor. İnsanlar toplama kampları...
-
15 Ocak 2019 YAZARLAR
Birinci Dünya Savaşı’nın resmî olarak sona eriş tarihi olarak Osmanlı Devleti’nin 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros mütarekesi kabul edilebilir. Geçen sene 100. Yılı idi. Pek hatırlanmak istenmedi. Bizim için kara günlerin başlangıcı idi.
Mütareke’yi Osmanlı Devleti adına imzalayan Rauf Bey’e göre, çok fena halde idik, her halde bu mütarekeyi imzalamaktan başka çaremiz yokt...
-
14 Ocak 2019 YAZARLAR
İnsan hâfızasıdır, millet tarihidir!
Hafıza kaybı ile beliren rahatsızlıklara eskiden “bunama” der geçerdik. Şimdi bahsi çok geçen “alzaymır” bu tarz bir hastalık. Hasta zihnî melekelerini kaybediyor, hafızasını yitiriyor ve hastalığın ileri safhasında artık en yakınlarını dahi tanıyamaz oluyor.
Millet olarak ciddi bir hafıza kaybı meselemiz var. Osmanlı Devleti’ni kaybetti...
-
03 Ocak 2019 YAZARLAR
21. yüzyılımız 20. yüzyılımıza benzemeyecek; bu giderek daha fazla hissediliyor. Farklılaşma en fazla dış siyasette görünürleşiyor; dış gelişmeler hatta iç siyaseti belirleyecek şekilde seyrediyor.
Türkiye Cumhuriyeti dış siyaset parametrelerini tedricen değiştirmek mecburiyetinde kalıyor. Değişimi 2002’den beri devam eden yönetimin hızlandırdığını söyleyebiliriz. Bu siyaset...
-
31 Aralık 2018 YAZARLAR
Bir Suudî mimarisi, sanatı, edebiyatı var mıdır?
Şüphesiz, Arabistan ahalisinin çok zengin bir kültürel-medenî geçmişi vardır. Cahiliye döneminde büyük şairler yetişmiş, bunların en büyüklerinin şiirleri Kâbe duvarına asılmıştır. “Yedi Askı” şairlerinin Arapçanın yüksek şiir gücünü çok erken zamanlarda ilan ettikleri eserlerdir bunlar. Peygamberimizin cahiliye dönemi şairlerin...
-
24 Aralık 2018 YAZARLAR
Mehmed Âkif’in vefat yıldönümüne yakın günlerdeyiz. Bu günlerde boş övgüler yanında yerli yersiz eleştiriler de piyasayı kaplar. Birkaç yazıda son yıllarda müzminleşen bazı tenkidler üzerinde durmak istiyorum. Bu konularla ilgili daha önce de yazdık, fakat bugünün kısır okur yazarlık ortamında tekrarına ihtiyaç var.
İki asırlık temel meselemiz: Yaşadığımız asırda müslüman ki...
-
18 Aralık 2018 YAZARLAR
Polisiye romanlar okuma geleneğinin bir asrı biraz aşan bir geçmişi varsa da Türkiye’de pek yakın zamanlarda yaygınlaştı. Sir Arthur Conan Doyle’un Sherlock Holmes veya Maurice Leblance’ın Arsen Lüpen serilerinin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de heyecanlı müptelaları oldu. Peyami Safa’nın kaleme aldığı Cingöz Recai’nin maceraları üzerinden uzun yıllar geçmiş olmasına rağ...
-
01 Mayıs 2018 MANŞETLER, Türkiye
ABD'de işçilerin günlük çalışma süresinin 8 saate indirilmesi için 1884'te başlattığı mücadeleyle ortaya çıkan 1 Mayıs, dünyanın birçok ülkesinde emek ve işçi bayramı adıyla kutlanıyor.
1 Mayıs, 1886'da başlatılan kitlesel grevlerle yaygınlaşarak küresel nitelik kazandı.
Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı'nın 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. kongresi)...
-
24 Haziran 2016 Dünya, MANŞETLER, Orta Asya Kafkaslar
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Ermenistan'ı ziyareti sırasında 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullandı.
Papa'nın geçen yıl "soykırım" sözcüğünü kullanması üzerine Türkiye ile Vatikan arasında yaşanan diplomatik kriz henüz birkaç ay önce çözülmüştü.
Papa Francis, Ermenistan'ı ziyaret eden ikinci papa. Papa 2. Giovanni Paolo 2001 yılında Ermenistan'a gitm...
-
18 Haziran 2015 Dünya, MANŞETLER, Ortadoğu
Planın Türkiye'yi en yakından ilgilendiren kısmı ise sınırda bir Kürt devleti kurulması
Aralarında diplomatik temas bulunmayan 2 ülke, Suudi Arabistan ve İsrail'in, İran tehdidine karşı birlikte hareket etmek için gizli temaslarda bulunduğu kısa süre önce ortaya çıkmıştı.
Buna göre 2 ülke, İran'a karşı 7 adımlık bir planı masaya yatırdı. Ve bu adımlardan biri de Türkiye sın...
-
24 Nisan 2015 Avrupa, Dünya, MANŞETLER
Mecliste grubu bulunan Sol Parti ile Yeşiller Partisi, 1915 olaylarına ilişkin ayrı ayrı önerge verirken, hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ortak önerge sundu.
Milletvekillerinin önergeler üzerine konuşmalarından önce genel kurula hitap eden Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, "Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı D...
-
22 Şubat 2015 MANŞETLER, Türkiye
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Süleyman Şah Karakolu'na operasyon düzenledi.
Süleyman Şah Saygı Karakolu, Türkiye'nin sınırları dışındaki tek vatan toprağıydı.
Türkiye'ye 30 kilometre mesafedeki türbede, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah yatıyordu.
SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ'Nİ 1921 YILINDAN BU YANA TÜRK ASKERİ KORUYORDU
Tarihi türbe, 1921...