-
15 Mart 2019 YAZARLAR
Ürktünüz değil mi? Adaletin tecellisini sağlayan yargı kurumunda, adalet kavramıyla ters olarak karanlık işlerin, yani alaverelerin, dalaverelerin döndüğü, kumpasların, kirli operasyonların yapıldığı dönemi olur mu, diyorsunuz.
Evet, oldu... Ve maalesef yargıya güvenin yerlerde sürünmesinin ve bugün hala yargının güvenirliğini sağlayamamasının sebebi, yargının işte “o karanl...
-
22 Şubat 2019 YAZARLAR
Mısır’da 9 genç idam ediliyor..
Avrupa suskun..
ABD suskun..
Arap dünyası suskun..
Ama demokrasi sıralaması yapıldığında.
Utanmasalar, Mısır’ı üste, Türkiye’yi alta yazacaklar..
Suçu ispatlanmamış 9 insan, geri dönüşü olmayan bir cezaya muhatap ediliyor..
Kendisi 4 bin kişiyi bir gecede katlederek koltuğa oturan darbeci Sisi, cezayı onaylayıp, infaz ettiriy...
-
22 Şubat 2019 YAZARLAR
Yargı dünyasında Cumhuriyet gazetesi mensupları hakkındaki mahkumiyet kararlarını İstinaf mahkemesi onayladı…
Bir yıl üç aydır tutuklu bulunan Osman Kavala ve arkadaşları hakkında nihayet iddianame yazıldı, darbeye teşebbüs suçundan haklarında ağırlaştırılmış müebbed hapis cezası isteniyor…
Nazlı Ilıcak ve Altan kardeşlerle birlikte 6 kişiye “ağırlaştırılmış mübbed hapis ...
-
15 Şubat 2019 YAZARLAR
İktidar yanlısı medyada bazen endişeli yazılar çıkıyor; az sayıda ama medyadaki kötü gidişi dürüstçe yazıyorlar.
Son örnek, Yeni Şafak’ın Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül’ün, “Yerli medya için tehlike çanları çalıyor” başlıklı yazısıdır. Dünyada da dijital medyanın basılı ve görsel medyayı gerilettiğini hatırlatan Karagül, Türkiye’de durumun daha kaygı verici olduğunu y...
-
08 Şubat 2019 YAZARLAR
Mısırlı genç Ahmet Hüseyin darbeci Sisi rejimi tarafından idama mahkum edilmiş. 16 Ocak’ta elektronik vize ile Atatürk havalimanına geliyor ve resmen iltica talebinde bulunuyor. Fakat “Mısır’ın iadesini istediği suçlular listesi”nde ismi var diye hemen ertesi gün Kahire’ye teslim ediliyor.
Bu, vahim bir insan hakları ihlalidir. Bir an için Mısır, General Sisi, Hüseyin kavram...
-
27 Ocak 2019 YAZARLAR
Anayasa Mahkemesi başkanlığı için yapılan oylamada Zühtü Arslan ikinci defa başkan seçildi. Önümüzdeki dört yıl daha bu görevi yürütecek. Zühtü Arslan’ın kitabında nasıl bir hukuk anlayışını savunduğunu aşağıda yazacağım.
On üç yıldır Anayasa Mahkemesi üyesi olan Osman Paksüt, kasımda emekli olmuştu, Cumhurbaşkanı Erdoğan onun yerine Yıldız Seferinoğlu’nu atadı. Seferinoğlu ...
-
21 Ocak 2019 YAZARLAR
Dindarlar olarak zaman zaman birbirimizin yüzüne bakmaktan bile utandığımız çok talihsiz günlerden geçiyoruz. İslami duyarlılığı olan her insan bilir ki Hz. Peygamberin en önemli vasfı Muhammed’ül-emin, yani güvenilir olmasıdır. O’na bir çok iftirada bulundular, getirdiği akideye karşı açıktan mücadele ettiler, ama hiçbir zaman güvenilmez ve doğru söylemez demediler. Prof. Dr. ...
-
17 Ocak 2019 YAZARLAR
“Durumumu gemideki biriyle karşılaştırıyorum. Bir gemi batmaya başladığında, yolcu okyanusa düşer ve yüzmekten başka seçeneği yoktur. Toplumumuzda olan şey, yasaların kadınların sahip olduğu her hakkı bozmasıydı. Mücadele etmekten başka bir seçeneğim yoktu. Yorulmadım, yılmadım ve asla umudumu kaybetmedim.”
İnsan haklarını ve demokrasiyi koruma konusundaki mücadelesindeki ce...
-
17 Ocak 2019 YAZARLAR
Son kabine toplantısında Adalet Bakanı Gül, Yargı Reformu Stratejisi’yle ilgili bir sunum yaptı.
Aynı gün bir bakanlık heyetinin, Strazburg’da AİHM ve Avrupa Konseyi’ne hazırlıklar hakkında bilgi verdiği haberi geldi.
Bakan Gül, beş yıllık strateji belgesini güncelleme çalışmalarının tamamlandığını ve Ocak’ta açıklanacağını duyurmuştu.
Ayrıca, yargılamalarda Hedef Süre...
-
15 Ocak 2019 YAZARLAR
Başlığa çektiğim ve neredeyse hukukun amentüsü sayılan bu söz (kanunsuz suç ve ceza olmaz) ceza hukuku biliminin kurucusu olarak kabul edilen ve 1775-1833 yılları arasında yaşayan Alman ceza hukukçusu Anselemo Feurbach’a ait.
Kanunların başka türlü yorumlanmaya açık kapı bırakmayacak şekilde açık, net ve anlaşılabilir olmasını ve geriye yürümemesini gerektiren ‘kanunilik ilk...
-
14 Ocak 2019 YAZARLAR
Cemaatler halinde yaşayan, ortak bir asgari kural ve ahlaki zeminde anlaşamamış, güvensizliğin esas olduğu bir toplumda yaşıyoruz.
Karşı cemaatten birine karşı ahlaki sorumluluk duymak hatta diyalog kurmak ya ihanet ya aptallık ya da “yaranmaya çalışmak” demek.
O yüzden konuşmalar cemaat içine dönük, büyük bir çoğunluk sadece kendi mahallesine karşı ahlaki sorumluluk duyu...
-
06 Aralık 2018 YAZARLAR
Güven duyulan bir yargı, ekmek kadar su kadar, nefes almak kadar önemli. Çünkü bir devleti ayakta tutan, bir devleti güçlü kılan en temel unsur adalettir. Adaletin olmadığı yerde zulüm var demektir.
Peki, ne demek yargıya güven? Şu yargının tarafsız olması, adil yargılanma hakkının olması.
Peki, yargının tarafsızlığına neden ihtiyaç vardır?
Adaletin sağlanması ancak ve...