logo

Seçmen pazar günü ne diyecek?

7 Haziran seçiminden sonra hiçbir partinin ne tek başına, ne de koalisyonla hükümet kuramadığı Türkiye’de seçmenler yeniden sandık başına gidiyor. Yaklaşık 54 milyon seçmen, önümüzdeki dört yılda Türkiye’yi yönetecek partiyi ya da partileri belirleyecek.

seçim-sandık-oyTürkiye, 26. Dönem Parlamentosu’nun üyelerini belirlemek üzere Pazar günü sandık başına gidiyor.

1 Kasım Pazar günü seçmenler, saat 08.00’den 17.00’ye oy verebilecek. Ancak YSK’nın kararı uyarınca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işleminin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Seçimde, 54 milyon 49 bin 940 seçmen, cezaevlerinde kurulacak 358 sandıkla birlikte toplam 175 bin 6 sandıkta oy kullanacak.

Seçmenler nerede oy kullanacaklarını YSK’nın internet sitesinden öğrenebiliyor.

Tekrar seçim zamanı

7 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet kurma görevini en çok oy alan AK Parti’nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na vermişti. Koalisyon çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Davutoğlu hükümet kurma görevini Erdoğan’a iade etti.

45 günlük sürede yeniden hükümet kurulamaması üzerine, hükümet kurma görevini CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na vermeyen Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar vermişti.
16 parti yarışacak

Seçimde 16 siyasi parti yarışacak. Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak. Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

Kimler oy kullanamayacak?

Haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, kamu hizmetinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler ve taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler seçimde oy kullanamayacak.

Sandık başına giden seçmenin oyunu kullanabilmesi için yanında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli bir belgenin bulunması gerekiyor.

Seçmenin oyunun geçersiz sayılmaması için ise oy pusulasına basacağı mührü tercih dairesinin dışına taşırmaması gerekiyor.

Yurtdışındaki oylar

Yurtdışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kuruldu, gurbetçilerin 8 Ekim’de başlayan oy verme işlemi 25 Ekim’de sona erdi. Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirildi. Ankara’daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanacak oylar, 1 Kasım akşamı, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

Gümrüklerde oy verme sürüyor

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında 8 Ekim’de başlayan oy verme işlemi ise 1 Kasım Pazar günü saat 17.00’ye kadar sürecek.

Oy verme işleminin sürdüğü gümrük kapıları şöyle:

Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük kapıları, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya Askeri, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapıları, Kuşadası, Ayvalık, İzmir, Derince, Mersin, Taşucu, Bodrum, Samsun liman gümrük kapıları.

75 milyon 288 bin 955 oy pusulası

Seçimde yurt içinde, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılmak üzere toplam 75 milyon 288 bin 955 birleşik oy pusulası bastırıldı.

Seçim günü yasakları

Oy verme günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Kaynak: Al Jazeera ve Ajanslar

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
Share
904 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.