logo

Kılıç: Başka yolu yok

Anayasa Mahkemesi’nin “Balyoz” kararının ardından gazetelere açıklama yapan mahkemenin başkanı Haşim Kılıç, “Adli yargılanma hakkı, iki noktada ihlal edilmiştir. Bunun giderilmesinin tek yolu, yargılanmanın yenilenmesidir. Başka yolu yok” dedi. Kılıç, sanıkların artık mahkum değil, tutuklu olduğunu da ifade etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemenin “Balyoz” davasında yeniden yargılanma yapılmasına ilişkin verdiği kararı, Hürriyet ve Milliyet gazetelerine değerlendirdi.

Kılıç, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Mahkeme kararında darbe teşebbüsünün yapıldığı fakat gerçekleşmesini Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök ile kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yalman’ın önlediği açıkça belirtiliyor. Savunma tarafı da istediği halde bu iki önemli tanığın dinlenilmemiş olmasını ihlal kabul ettik.

Tanık dinleme ve delillerin tartışılmasındaki noksanlar, 230 sanığın tamamının durumunu etkileyebilir niteliktedir. Adli yargılanma hakkı, bu iki noktada ihlal edilmiştir. Bunun giderilmesinin tek yolu, yargılanmanın yenilenmesidir. Başka yolu yok.”

‘ARTIK MAHKUM DEĞİLLER’
Milliyet gazetesine de açıklama yapan Haşim Kılıç, şöyle konuştu:

“Kararın oybirliğiyle çıkması çok önemli. Bu, Anayasa Mahkemesi’nin temel hak ve özgürlükler konusunda gösterdiği hassasiyeti ifade ediyor. Hak ihlali yapıldığı iddiasıyla bireysel başvuru konusu olan adil yargılanma hakkına gösterdiği özeni ortaya koyuyor. Bu hassasiyet özellikle tarafı olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin hakkıyla uygulanmasının da bir göstergesi. Mahkemenin oybirliğiyle aldığı bu karar rafine edilmiş bir hassasiyet ifadesidir.

Anayasa Mahkemesi hak ihlali tespitiyle yeniden yargılama kararı vermiş oluyor. Kararın sonucu budur. Bu karardan sonra cezaevindekiler artık mahkum değil, tutuklu oluyorlar. Tahliye olurlarsa da sanık olurlar. Yeniden yargılama yapılacak.

Yerel mahkemenin delil olarak incelediği CD, hard disk ve benzeri dijital materyalleri değerlendirirken çelişkilere düştüğünü tespit ettik. Mahkemenin düştüğü çelişkileri hak ihlali olarak değerlendirdik. Keza, dava için çok önemli iki tanığın dinlenmemiş olmasını da bir hak ihlali olarak gördük.

Savunmanın, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın dinlenmesini ısrarla talep etmesine rağmen mahkemenin bu talebi reddederken öne sürdüğü gerekçeler bizi tatmin etmedi. Yine Yargıtay aşamasındaki aynı konudaki gerekçelerden de tatmin olmadık.”

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
741 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.