Son Dakika
Anayasa Mahkemesi, Balyoz davasında yapılan 230 başvuruyu birleştirerek, tüm sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Hak ihlalinin giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek.
Anayasa Mahkemesi, Balyoz Planı davasıyla ilgili kararını verdi.
Yüksek Mahkeme, dava kapsamında Anayasa Mahkemesine şu ana kadar yapılan 230 başvuruyu birleştirerek, bugün görüştü.
Başvurularla ilgili tek dosya üzerinden karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.
Genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alınan ihlal kararının giderilmesi için, sanıkların yeniden yargılanması gerekecek.
Anayasa Mahkemesi’nin kararı Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Tahliye kararlarının bu mahkemeler tarafından verilmesi ve birkaç gün içinde tahliyelerin başlaması bekleniyor.
“YENİ BİR DÖNEM”
Avukat Celal Ülgen, Anayasa Mahkemesi’nin sadece hak ihlalini tespit ettiğini, tahliye kararı vermediğini belirterek, bu nedenle sanık avukatlarının yarın sabahtan itibaren tahliye kararı ve yargılamanın yenilenmesini içeren dilekçeleri yerel mahkemeye vermeleri gerektiğini söyledi.
Ülgen, “Sonuç olarak 230 Balyoz hükümlüsü komutan çok kısa zamanda tahliye olacak. Türkiye yeni döneme giriyor. Türkiye’de bir yargı kaosu bütün egemenliğini sürdürmüş ve şimdi yavaş yavaş onu geri almaya başladık” diye konuştu.
Yargılama sürecinde dile getirdikleri konuların hepsinin yeni yargılama sürecinde gündeme geleceğini ifade eden Ülgen, şunları kaydetti:
“Dijital veriler gerçekmiş gibi kabul edildiği için, adil yargılama hakkının ihlaline sebebiyet veriyor. Tanıkların dinlenmemesi ise savunma hakkının ihlali oluyor. Çünkü savunma hakkının tam ve eksizsiz kullanılması için yargılanan tarafın gösterdiği bütün delileri toplamak zorundasınız. Eğer bunları toplamamışsanız ya da eksik toplamışsanız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ölçütlerine göre bu resmen bir savunma hakkı ihlali oluşturuyor. Bu, hem Anayasa’ya hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’nin kararı son derece yerindedir.”
“KUMPASIN TESPİTİ”
Avukat Haluk Pekşen de kararı, “Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde kurulmuş kumpasın tespiti” olarak değerlendirdi.
Dijital delillerin, delillerin tamamını içerdiğini söyleyen Pekşen, gerekçeli kararın yerel mahkemeye ulaşmasının ardından, yeniden yargılama sürecinin başlayacağını ifade etti.
Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nden yeniden yargılama süreciyle tahliye talebinde bulunacaklarını, böylece tahliye sürecinin başlayacağını söyleyen Pekşen, “Siyasal tarihi yargı eliyle yazamazsınız. Siyasal tarihi tarihin kendisi yazar. Bu kumpaslar adaleti topallatmıştır ama adaletin kör olmadığını herkes gördü” dedi.
DÜNDEN BUGÜNE BALYOZ
Balyoz davası gazete haberiyle gündeme geldi.
İddiaya göre, 2003’te 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan seminer, cami bombalanması, jet düşürülmesi senaryoları, darbe ortamı oluşturulmasının hazırlığıydı.
Belgeler bavul içinde savcılara teslim edildi ve operasyonlar başladı. Emekli generaller ve halen görevi başındaki subaylar tutuklandı.
Tutuklamalar ve tahliyeler birbirini izledi. Hakimler arasında bölünmelerin yaşandığı bir süreç başladı. Hakimlerden biri, kuvvetli suç olgusu yok gerekçesiyle tahliye; bu karara itirazın ardından bir diğer hakim de tutuklama kararı verdi. Ardından yine tahliye ve yine tutuklamalar yaşandı. Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan iki kez serbest kaldı, 3 kez tutuklandı.
Tahliye kararını veren hakimler, başka yerlere tayin edildi ya da emekli oldu. İlk duruşmaya birkaç gün kala mahkeme başkanı değişti. Tartışmalarla dolu soruşturma sürecinin ardından 16 Aralık 2010’da dava başladı.
Balyoz davasında deliller hep tartışma konusu oldu, sonradan hazırlandıkları iddia edildi. Avukatlar Yargıtay’daki savunmalarında dijital verilerin sahteliği iddiası ve delil kabul edilemeyeceği üzerinde yoğunlaştı. Verilerde zaman çelişkileri olduğu öne sürüldü.
21 Eylül 2012’de mahkeme kararını açıkladı. Emekli komutanlar Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Özden Örnek darbeye eksik teşebbüsten 20 yıl hapse mahkum edildi. Hapis cezasına çarptırılanlardan 24’ü muvazzaf generaldi. Tartışma konusu olan bir ayrıntı da, sanıkların babalık ve kocalık haklarından men edilmeleriydi.
Emekli Orgeneral Ergin Saygun tedavi süreciyle gündeme geldi. 18 yıl hapse mahkum edilen ve kalp hastası olan Saygun, ameliyat masasındayken tahliye edildi.
Etiketler: Anayasa Mahkemesi » Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi » Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi » Avukat Haluk Pekşen » Balyoz » Balyoz Planı davası » Emekli Orgeneral Ergin Saygun » İbrahim Fırtına » Kartal 4. Ağır Ceza Mahkemesi » Orgeneral Çetin Doğan » Özden ÖrnekYorum yapabilmek için Giriş yapın.
BENZER HABERLER