logo

07 Ağustos 2019

Aykırı fikirler bizi incitse de özgür olmalıdır


Mehmet Ocaktan
m.ocaktan@gmail.com

İfade özgürlüğü, tanımı itibarıyla, insanların düşüncelerini, hiçbir korkuya, baskıya ve tehdide maruz kalmadan özgürce ifade edebildiklerinde gerçekleşir. Dolayısıyla fikirlerin ifade ediliş biçimindeki üslup ya da adabı muaşeret kurallarına uygun olup olmaması herhangi bir sınırlama ve de hoşgörü konusu olamaz. Aykırı fikirler toplum tarafından kabul edilmeyebilir, hatta rahatsız edici de bulunabilir, ama bütün bunlar yasaklama ve sansür için gerekçe olamaz.

***

Unutmayalım ki bazı fikirlerin sisteme karşı olması, iktidar politikalarını eleştiri mahiyeti taşıması demokratik toplumlar için, aynı zamanda bir sağlık işaretidir. Ve çoğulcu kültürün ürünü olan demokrasilerde aykırı fikirlere biz katılmasak da, hatta tümden karşı olsak da bu fikirlerin hiçbir tehdide maruz kalmadan özgürce ifade edilebilmesi çoğulculuğun bir gereğidir.

Fikirlerin tartışılmadığı, ifade hürriyetinin önünün yargısal ya da idari tehditlerle kesildiği toplumlarda sivil toplum anlayışının gelişmesi mümkün değildir. Ne yazık ki bu tür toplumlarda yaratıcılığın, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin önü her zaman kapalıdır.

Çünkü bilimsel araştırma zemininin oluşabilmesi için çoğulcu toplumun kültürel ortamına ihtiyaç vardır.

Ancak böyle bir ortamda, her türlü önerme hayal ürünü bile olsa mantık, yöntem ve gözlem açısından tartışılıp değerlendirilmesine ve sonuçlar üretilmesine imkan sağlayacaktır. Kaldı ki yaratıcı fikirlerin ve buluşların ortaya çıkması da ancak kontrol altına alınmamış düşünce ve ifade ortamında mümkün olabilmektedir.

Bilim ve düşünce insanlarının aykırı görüşleri, eleştirileri zaman zaman toplumu incitebilir, hatta iktidarları rahatsız da edebilir. Ama kabul etmek gerekir ki eğer fikirlerin serbestçe dolaşımını engellersek, yeni yaratıcı düşüncelerin doğmasından ve dünyadaki bilimsel gelişmelerden de mahrum kalırız.

Bilim Akademisi İnsan Hakları ve Etik Komisyonu’nun, akademisyenin imzaladığı “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildirinin ardından başlayan tartışma, gözaltı ve soruşturmalar hakkında yaptığı değerlendirmedeki şu ifadeler son derece ufuk açıcı:

“Bilim insanlarının düşünce ve ifadelerini sadece iktidarın, toplumun, bir ideolojinin vb. sınırların içine hapsetmeye çalışırsak, emin olunuz ki, hayatı kolaylaştıran birçok buluşa da elveda demeyi göze almamız gerekecektir. Fikir özgürlüğü olmayan toplumlarda yaratıcı düşünce olmaz ve eninde sonunda ekonomik gelişme de tıkanır. Biz halâ anne ve babalarımızın hayatlarını sürerken, ifade özgürlüğünü sınırlandırmayan yerleşik demokrasiler, (örneğin ABD, Finlandiya, İtalya, Şili, Güney Kore, Japonya, İngiltere, İsveç vb.) buluşlar yapmaya devam edeceklerdir. O zaman bizler, onların iktisadi düzeyini gıpta ile seyretmeye devam edecek, düşünen bireylerimizi yurt dışına beyin göçü olarak göndermeyi arttıracak, ülkemizin iktisadi gelişmesinden de feragat edeceğiz.”

Hal böyleyken, Anayasa Mahkemesi’nin akademisyenlerle ilgili verdiği “hak ihlali” kararı üzerinde koparılan fırtına gerçekten üzüntü vericidir. Her şeyden önce AYM’nin “terörü meşrulaştırmak” gibi bir ithama maruz bırakılması haksızlıktır. Çünkü AYM’nin bu konudaki ifadeleri son derece açıktır: “Ülkenin bir bölgesinde terör örgütü mensuplarınca açılan hendeklere ve silahlanmaya müdahale eden, bu anlamda da terörle mücadele eden devleti halka ‘katliam’ ve ‘işkence’ yapmakla suçlayan bir açıklamaya katılmak elbette mümkün değildir.”

İmzacı akademisyenlerin PKK’yı hiç eleştirmeyip, devleti ‘katliam’la suçlaması kelimenin tam anlamıyla aymazlıktır. Ancak AYM’nin de belirttiği gibi “Terörle etkin mücadele, terörizmin yıkmak istediği demokratik hukuk devletinin temel ilkelerini koruyarak yapılabilir.”

***

Bilim Akademisinin değerlendirmesinde yer verilen şu örnek son derece dikkat çekicidir. 11 Eylül 2001’de New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu İkiz Kulelere yapılan el-Kaide saldırısı sonrasında Colorado Üniversitesi beşeri bilimler profesörü Ward LeRoy Churchill, hükümetin izlediği dış politikayı ağır bir dille yeren, özellikle kışkırtıcı bir dizi yayın yapmıştır. Nazi savaş suçlusu Eichmann’ın adını kullanarak, ikiz Kulelerde çalışan mali sektör elemanlarını “küçük Eichmannlar” diye nitelendiren Churchill; ABD dış politikası hakkında da “soykırıma eğilimli emperyalizm” tabirini kullanmıştır. Bunun üzerine Colorado üniversitesi Churchill’i işten çıkarmış ve uzun bir hukuki itiraz süreci sonunda da işine geri dönmesine mahkemelerce izin verilmemiştir. Ancak Churchill Amerikan politikasına ve sistemine yönelttiği eleştirel ifadelerden dolayı terörü övme veya ABD devletine hakaret gibi bir suçlamayla ne tutuklu ne de tutuksuz olarak yargılanmamıştır.

(KARAR)

Etiketler:
Share
212 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İNZAL EDİLMİŞ ADIMIZI, ÜRETİLMİŞ “İSLÂMCI” KAVRAMI İLE DEĞİŞTİRMEK SAPMALARA KAYNAKLIK ETMİŞTİR

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Her din ya da ideoloji, kendini özgün taşıyıcı kavramlarıyla ifade eder, tanımlar ve mesajını insanlara ulaştırır. Temel tanımlayıcı kavramlar, nötr değildirler; zihnine girdikleri, kendilerini benimseyerek kullanan insanları, kendi arka planındaki din, düşünce, felsefe ve ideoloji istikametinde dönüştürürler. Bunlar, o din ya da ideolojinin, taşıyıcı, inşa edici ve dönüştürücü etkiye sahip olan inanç eksenli kavramlarıdır. Bir de taşıyıcı olmayan, yani dinî ve ideolojik boyutu belirleyici olmayan kavramlar vardır ki onları, her din ya da ideol...
  • ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir Kaynak: ‘Savaş ve Siyaset’, Aynı Hedef İçin, Farklı Silâhlarla Yapılan Eylemler Manzumesidir – SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

    02 Mart 2020 YAZARLAR

    Bu Pazar günü, birkaç noktaya değinelim: 1- Anamuhalefet’in lideri ve sözcülerinin, ‘Bizim askerimizin tırnağının ucundan kesip attığı bir parça bile bütün Suriye’den daha değerlidir.’ şeklindeki sözü çok matah bir şeymiş gibi geçen hafta boyunca sık sık dile getirmeleri sorgulanması ve utanılması gereken bir yaklaşımdır. KK ve adamları, yürekleri elveriyorsa, aynı sözü, Suriye için değil de, o ülkeye yarım asırdır zorla tahakküm ve zulmeden Baas Partisi, Esed Hanedanı ve Beşşâr Esed’in şahsı için söylesinler. Ama, dilleri varmaz ona bir olu...
  • Süleymani’nin öldürülmesine niye sevineyim?

    04 Ocak 2020 YAZARLAR

    İran’ın önemli generallerinden birisi, ABD füzeleri ile öldürüldü. Sevinmemiz gerektiğini söylüyor bazılarımız.. Gerekçeler önümüze koyuyorlar.. “Ortadoğu’da sürekli Şia mezhebinin yayılması için, haksız girişimlerde bulunup, örgütlenmeler yaptı.. Suriye’de binlerce Müslümanın ölümüne sebep oldu.. Yemen’den sorumlu.. Irak’tan sorumlu.. Kadınların ırzına geçilmesinden sorumlu.. Bebeklerin ölümünden sorumlu.. Esad’ın kimyasal silah kullanmasından sorumlu..” Devam ediyor, tutulan liste.. Devam ediyor, gerekçeler.. Ben ise şöyle bakıyor...
  • Tapu idaresi tepkide niye gecikti?

    03 Ocak 2020 YAZARLAR

    Haber yankı uyandırmış, konu nazik, konu netameli, ucu 'çılgın proje' hassasiyetlerine dokunuyor, kamuoyu zaten teyakkuzda, duyarlılık tavana vurmuş, üstüne belediyelerin tapu bilgilerini online sorgulama yetkisinin kaldırıldığı söyleniyor, Kanal İstanbul hattındaki arazileri toplayanların izi sürülemeyecek deniyor, yer yerinden oynuyor... Ne beklersiniz; tepkilerin hedefindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün zaman kaybetmeden, sabah ilk iş duruma açıklık getirmesini. Peki onlar ne yapıyor? Haberi alan alıp satan sattıktan sonra, a...